Cariës

Symptomen

Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur van de tanden waardoor de tand uiteindelijk verloren kan gaan. Tandbederf ontstaat door zuurvormende bacteriën in de mond. Deze bacteriën zitten in voedselresten en zetten het suiker uit voedsel om in zuur dat het glazuur aantast.

Soms is cariës te zien als witte plekjes op het tandglazuur. Als het vanbinnen zit zie je het niet, maar wordt je tand veel sneller aangetast. Het kauwen doet pijn en je wordt gevoelig voor koud of warm. Ook op de rand van het tandvlees en de tand of kies kan gemakkelijk tandplaque ontstaan.

Tandplaque is een hardnekkig, moeilijk zichtbaar, kleverig laagje dat zich voortdurend in de mond vormt. De mond heeft van nature zuurvormende bacteriën. Deze bacteriën zetten een deel van de suikers en koolhydraten uit de voeding om in zuur. De bacteriën, gecombineerd met dit zuur, slijm en voedsel maken deel uit van tandplaque dat zich aan de tanden hecht en tandbederf bevordert. 

Het regelmatig nuttigen van veel suiker leidt tot meer tandplaque en sneller tandbederf. Ook slechte tandhygiëne is een belangrijke oorzaak, omdat de tandplaque dan niet regelmatig wordt verwijderd. 

Behandeling

Ga regelmatig (jaarlijks of halfjaarlijks) naar uw tandarts of mondhygiëniste. Ook als er geen klachten zijn. Kies de juiste verzorgingsproducten. Vervang de tandenborstel elke drie maanden en gebruik een zachte borstel. Ook het gebruik van een elektrische tandenborstel wordt aangeraden. Tandenstokers en flosdraad verwijderen plaque tussen de tanden en kiezen en kunnen dagelijks gebruikt worden. 

Preventie

Poets tweemaal per dag met een fluoride-tandpasta. Voor kinderen zijn er fluoridetabletjes. Fluoride maakt het glazuur sterk en dus beter bestand tegen zuuraanvallen. Fluor maakt ook het tandbeen en ander botweefsel in het lichaam sterker. Daarmee wordt niet alleen de kans op gaatjes aanzienlijk kleiner, maar ook het risico van een ontsteking van de tandholte of zelfs van het kaakbeen. Stop met roken en nuttig niet teveel alcohol; dat draagt namelijk bij aan een slechtere gezondheid van de tanden en het tandvlees.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij pijnklachten is het verstandig om contact op te nemen met de tandarts.