Buikklachten

Symptomen

Buikklachten komen vaak voor. Ze variëren van misselijkheid, overgeven, brandend maagzuur, maagpijn en darmkrampen tot verstopping, diarree en winderigheid. De meeste buikklachten duren niet lang en zijn niet ernstig. Bijna altijd hebben ze te maken met wat je gegeten of gedronken hebt, maar ook roken kan buikklachten geven.

Behandeling

Als je goed op je eten en drinken let en tóch last blijft houden van brandend maagzuur, dan kun je maagzuurbinders of maagzuurremmers gebruiken. Er gelden wel maximumtermijnen voor het gebruik. Ook voor incidentele diarree, verstopping of hinderlijke winderigheid zijn er goede zelfzorggeneesmiddelen.

Andere middelen helpen bij spasmen (buikkrampen) van het maagdarmkanaal;
bij milde maag- en darmklachten; bij incidentele verstopping en winderigheid. Ze kunnen de  pijn als gevolg van een opgeblazen gevoel, druk, gasophoping, diarree, obstipatie en een vol gevoel verlichten. Ook is er een middel dat de effecten die gepaard gaan met diarree (zoals buikkramp en overmatige ontlasting) helpt te bedwingen en te verminderen.

Preventie

Heb je vaak last van je buik, probeer dan uit te vinden of er verband bestaat met bepaald eten of drinken; vet eten bijvoorbeeld, rode wijn of koolzuurhoudende drankjes.

Bij zure oprispingen helpt een extra kussen in bed vaak; zo lig je met je bovenlijf iets hoger en komt het zuur minder makkelijk in je keel.

Brandend maagzuur kan ook door overgewicht komen. En stress is een heel bekende oorzaak van alle soorten buikklachten. Probeer dit te voorkomen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Gaan de klachten na een week niet vanzelf – of door het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen – voorbij, neem dan contact op met je dokter. Heb je zwarte ontlasting, bloed in de urine of geef je bloed op, bel dan direct de huisarts. Ook met baby’s en jonge kinderen die buikpijn hebben, is het verstandig naar de dokter te gaan.