Bronchitis bij kinderen

Symptomen

Bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen. Het slijmvlies zwelt en het slijm hoopt zich op, waardoor ademhalen moeilijk wordt. De oorzaak is een virus of bacterie, die meestal pas een kans krijgt als je kind door een verkoudheid of keelontsteking weinig weerstand heeft.

Hoesten is het belangrijkste symptoom. Je kind heeft het benauwd, heeft een droge hoest en piept soms bij het uitademen. Hij of zij haalt snel adem en heeft verhoging of lichte koorts. Baby’s hebben vaak een brommende ademhaling. Je weet dan eigenlijk nooit of het astma is of bronchitis. Na een of twee dagen geeft het kind geel of groen slijm op. Soms geven kinderen over bij het hoesten. Bij erge ademnood kan een kind blauw worden rond de lippen. Waarschuw dan meteen een arts.

Tip van de kinderarts: astma en bronchitis zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. Hoe weet je nu wat je kind heeft? Komt astma in de familie voor, of heeft je kind ook last van eczeem, dan kun je er vanuit gaan dat het om astma gaat. Anders is het waarschijnlijk bronchitis. Ook het tijdstip van de aanval is een aanwijzing: het hoesten bij astma begint vaak in de vroege ochtend (om een uur of vier), bij bronchitis kan het kind op elk tijdstip beginnen met hoesten.

Behandeling

Probeer een kind met bronchitis rustig te houden. Laat het in bed rechtop zitten, ondersteund door kussens. Hou de lucht in de kamer vochtig, dat ademt wat makkelijker. Laat je kind veel drinken.

Een zelfzorgmiddelen tegen vastzittende hoest bevat meestal acetylcysteïne of broomhexine. Deze twee stoffen maken het makkelijker om slijm op te hoesten doordat ze slijmoplossend werken. Door een pijnstiller te geven, zal je kind zich wat beter gaan voelen. Geef je kind juist geen hoestprikkeldempend middel als het slijm opgeeft, want de hoest is juist goed om van het slijm af te komen.

Preventie

Een goede weerstand helpt het kind om virussen en andere indringers te lijf te gaan. Echt voorkomen van bronchitis is moeilijk. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Schakel binnen 24 uur je huisarts in (alleen bij erge benauwdheid bel je ‘s nachts). Je kind zal waarschijnlijk een middel krijgen tegen het piepen, en antibiotica als een bacterie de ontsteking veroorzaakt. Dan is je kind binnen een week beter.