Bronchitis

Symptomen

Bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen. Bij een verkoudheid heb je een ontsteking in de hogere luchtwegen. Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. 

Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend. Het hoesten heeft als functie de bacteriën of het virus dat de bronchitis heeft veroorzaakt, te verwijderen. Ook kun je kortademig zijn. Er kan sprake zijn van verhoging, maar meestal heb je geen koorts.

De lagere luchtwegen bevinden zich als een soort omgekeerde boom in de longen. De takken van deze boom zijn de bronchiën. Als het slijmvlies van de bronchiën ontstoken is, zwelt het op en wordt er extra slijm geproduceerd. Je hebt dan acute bronchitis. De blaadjes van deze boom zijn de longzakjes. Als deze ontstoken zijn, heb je een longontsteking.

Bronchitis ontstaat meestal door een virus. Je bent hiervoor gevoeliger als je afweersysteem wat verzwakt is, door bijvoorbeeld stress of vermoeidheid. Ook kan het een kwestie van aanleg zijn. Door te roken heb je meer kans op bronchitis en heb je er langer last van. Je kunt door te roken zelfs een chronische bronchitis ontwikkelen. Dit is een vorm van COPD.

Ook bij astma zijn je bronchiën chronisch ontstoken. Astma ontstaat echter niet door roken, maar is erfelijk bepaald. Verder kan astma veroorzaakt worden door een allergie. Astma en bronchitis hebben wel met elkaar te maken en gaan beide gepaard met een hoop gehoest. Bij astma heb je het vaak ook benauwd. Wie een paar keer per jaar bronchitis heeft, heeft waarschijnlijk astmatische aanleg.

Behandeling

Bronchitis gaat met een week of twee weer over. Gewoon wat rustiger aandoen, is voldoende. Schep gerust een luchtje, hoewel je mogelijk een hoestbui krijgt als je de buitenlucht instapt. Dit heeft te maken met de overgevoeligheid van je luchtwegen.

Krachtig werkende middelen tegen vastzittende hoest bevatten meestal acetylcysteïne of broomhexine. Deze twee stoffen werken slijmoplossend waardoor het makkelijker is om slijm op te hoesten. Om je wat beter te voelen, kun je een pijnstiller nemen.

Een hoestverzachter met noscapine of codeïne zijn niet geschikt, omdat ze de hoestprikkel verminderen. Het nadeel hiervan is dat slijm minder goed wordt opgehoest. Dit is juist nodig om de luchtwegen weer schoon te maken.

Preventie

Omdat bronchitis vaak ontstaat na een verkoudheid of griep, is het lastig te voorkomen. Zorg voor een goede weerstand en natuurlijk geldt: stop met roken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bronchitis gaat met een week of twee vanzelf weer over. Als het langer duurt of als je je erg ziek voelt, kun je naar de huisarts gaan. Deze kan bepalen of het niet toch longontsteking is. Ook als je benauwd bent, bloed ophoest, de koorts niet zakt of weer terugkomt en als je pijn hebt bij het ademen, is het verstandig naar de huisarts te gaan.