Brandwonden

Symptomen

Brandwonden zijn pijnlijke beschadigingen van de huid die ontstaan zijn door overmatige hitte. De meeste brandwonden ontstaan in en rond het huis: door contact met hete vloeistoffen, een heet voorwerp aanraken, open vuur etc. Grootste risicogroep zijn kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij lopen brandwonden vaak op doordat zij een hete vloeistof (thee, koffie) over zich heen krijgen. Brandwonden worden onderverdeeld naar de ernst ervan: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden.

  • Eerstegraadsverbranding: De huid is rood, droog en pijnlijk. Zonnebrand is hiervan een voorbeeld. Met een eerstegraads brandwond hoef je niet naar de dokter. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Dek de huid niet af, dan herstelt die sneller. Deze brandwonden genezen zonder littekens.
  • Tweedegraads verbranding: De huid is rood, pijnlijk en er zijn vochtige plekken of blaren te zien. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Je kunt de huid bedekken met een vet, steriel gaas. Deze brandwonden genezen meestal zonder litteken. In principe hoef je met een tweedegraads brandwond niet naar de dokter. Alleen bij een verbranding in het gezicht of de schaamstreek, als er op meerdere plekken verbrandingen zijn of als de wond groter is dan een hand, is het nodig om een arts te raadplegen.
  • Derdegraads verbranding: Dit zijn ernstige verbrandingen. De huid is geheel verdwenen, de wond doet geen pijn omdat de zenuwuiteinden in de huid ook zijn verbrand en de wond is geelwit van kleur of zelfs zwart (verkoling). Schakel direct medische hulp in en koel langdurig met lauw water. Deze verbranding geneest niet zonder littekens.

Behandeling

Wat je ALTIJD moet doen bij alle brandwonden is koelen met lauw, liefst stromend water. Doe dat minstens een kwartier tot 20 minuten. Het verlicht de pijn en haalt de hitte uit de huid. Als er kleding aan de wond blijft plakken, laat die dan zitten om te voorkomen dat je de huid verder kapot trekt.

Preventie

Let altijd goed op als er kleine kinderen rondlopen. Zet pannen achter op het fornuis en zet hete vloeistoffen of voorwerpen niet aan de rand van het aanrecht of de tafel.

Wanneer medische hulp zoeken?

Eerste- en tweedegraads wonden zijn zelf goed te behandelen, voor derdegraads brandwonden moet je naar de huisarts of het ziekenhuis. Ga ALTIJD naar de dokter als een brandwond veroorzaakt is door elektriciteit of een chemische stof, als de wond groter is dan de hand van de patiënt, als de wond diep is en bij aanraken geen pijn doet en als er brandwonden zitten op meerdere vingers of tenen, in het gezicht of in de schaamstreek.