Braken

Overgeven, Spugen

Symptomen

Overgeven of braken of spugen is geen pretje. Zo goed als zeker ben je daarvóór ook nog flink misselijk geweest. Overgeven is bijna altijd een gezonde reactie; het lichaam moet iets kwijt dat schadelijk is. Bijvoorbeeld bedorven voedsel, teveel alcohol of zelfs teveel spanning of emotie. De aandrang tot overgeven – misselijkheid – kan ook komen door ongesteldheid, griep, zwangerschap, migraine, een hersenschudding of een infectie. En natuurlijk door ongewone bewegingen: zeeziekte, reisziekte of pretparkziekte.

Voordat je moet braken ben je vaak misselijk. Ook kan je bleek worden,  beginnen te zweten, kokhalzen of meer speeksel afscheiden. Braken wordt door vrijwel iedereen als zeer vervelend ervaren. Men probeert het vaak te voorkomen, maar juist na het braken voel je je over het algemeen een stuk beter. Afhankelijk van de oorzaak van het braken kunnen er ook nog andere symptomen voorkomen zoals diarree of koorts. Als het braken een lange tijd blijft aanhouden kan je uitdrogen.

Er kunnen verschillen oorzaken zijn waardoor iemand moet overgeven, waaronder:

  • Het eten van bedorven eten of eten dat niet goed is bereid
  • Reactie op geuren, smaken of gedachtes
  • Overgevoeligheid voor middelen, bijvoorbeeld medicijnen
  • Chemotherapie
  • Braken uitlokken, bijvoorbeeld door een eetstoornis

Behandeling

De beste en snelste manier om van de misselijkheid af te komen, is om gewoon over te geven. Als je dat echt vreselijk vindt, gebruik dan een zelfzorgmiddel dat de kwade stof absorbeert: actieve koolstof. Bedenk wel dat daardoor de anticonceptiepil of medicijnen, als je die kort ervoor hebt ingenomen, ook worden opgenomen en dus niet werken. Er zijn ook middelen die de maag sneller legen. Daardoor verdwijnen het opgeblazen gevoel en de aandrang tot overgeven. De werkzame stof in deze middelen is domperidon-maleaat.

Preventie

Braken is een symptoom van ziekte. Het kan lastig zijn om braken te voorkomen, omdat het een natuurlijk afweermechanisme is van het lichaam. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.

Om misselijkheid en braken na aanleiding van alcohol te voorkomen, helpt het om droog brood te eten zonder beleg. Het brood absorbeert een deel van de alcohol.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als het overgeven na één dag niet minder wordt en/of het niet lukt om drinken binnen te houden is het advies om met je huisarts te overleggen.  Neem meteen contact op met je dokter wanneer je  suf of verward bent of bijna flauw valt, bloed moet overgeven, als het overgeven volgt na een klap tegen het hoofd, of als er ernstige pijn in de buik bij komt.