Bloedsomloop (goed voor de)

Feature

  • Koude handen en voeten
  • Zware benen

Een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat alle weefsels in het lichaam worden voorzien van zuurstof en voedingstoffen en alle afvalstoffen op het juiste moment worden afgevoerd. Zo kunnen de weefsels goed blijven functioneren wat vooral belangrijk is voor bijvoorbeeld het hart. Wanneer je koude handen en voeten of zware benen hebt, zou dat aan je bloedsomloop kunnen liggen.

De bloedsomloop bestaat uit het stelsel van slagaders, aders en haarvaten. Het hart pompt eerst zuurstofarm bloed naar de longen, waar zuurstof wordt opgenomen. Dit zuurstofrijke bloed wordt vervolgens via het hart door het hele lichaam gepompt.

Zelfzorg

Om een normale doorbloeding in stand te houden zijn er voedingssupplementen met arnica montana (valkruid), crataegus monogyna (meidoorn) en ginkgo biloba (Japanse tempelboom). Deze planten ondersteunen de bloedcirculatie.

Advies

Wanneer je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt, kan je doorbloeding een aandachtspunt zijn. Probeer je benen in ieder geval niet te kruisen wanneer je zit, want dit klemt de bloedcirculatie af. Dagelijks zorgen voor lichaamsbeweging is goed voor je doorbloeding. Ook een wisseldouche of saunabezoek helpt de bloedsomloop in beweging te houden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Medische assistentie is niet nodig.