Blaren

Symptomen

Een blaar is een oppervlakkig blaasje in de huid, meestal gevuld met helder vocht. Deze ontstaat voornamelijk op die plekken waar de huid veel druk of wrijving te verduren krijgt. Blaren komen veel voor op voeten, bijvoorbeeld bij sporten als voetbal, tennis, squash en basketbal, waarbij men snel heen en weer moet bewegen. Ook op handen die niet gewend zijn met gereedschap te werken ontstaat gemakkelijk een blaar.

Blaren komen sneller voor als de huid vochtig is. Een knellende of juist te ruime schoen kan het ontstaan van een blaar ook bevorderen. Verder kan een afwijkende stand van de voeten, overmatige eeltgroei of een schimmelinfecties verantwoordelijk zijn voor een blaar. 

Een blaar is vaak als eerst te herkennen door een rode branderige plek op de huid welke ontstaat door een contante druk of wrijving op de plek. Wanneer deze druk of wrijving niet op tijd afneemt, laten de bovenste en onderste huidlagen los van elkaar. Dit vormt een holte welke gevuld wordt met vocht. Dit is een dichte blaar.

Een blaar kan zich ook opvullen met bloed. Deze bloedblaren zijn donkerrood of donkerbruin van kleur, in tegenstelling tot de wit of gelige kleur van een gewone blaar. Het risico op een infectie is groter bij een bloedblaar dan een gewone blaar. Het is daarom niet verstandig om deze door te prikken.

Preventie

Het beste is om een blaar te voorkomen. Zorg voor goede schoenen en sokken en houd je voeten droog. Trek handschoenen aan bij het klussen. Train vooraf en ga niet in één keer de vierdaagse lopen of fanatiek squashen. Plekken die blaargevoelig zijn, kun je vooraf beschermen door ze af te plakken met (sport)tape. Als je toch een blaar hebt, prik deze dan niet door. Onder het vocht in de blaar ontstaat een nieuwe huid, waarna de blaar indroogt. Doorprikken kan juist tot infectie leiden. Als de blaar kapot gaat, maak de huid dan schoon met een desinfecterend middel.

Mocht je toch willen doorprikken, doe dit dan met een schone naald die in een blauwe vlam is verhit. Ontsmet de huid rondom de blaar voor en na het prikken. Druk het vocht met een schoon gaasje uit de blaar. Verwijder het vel liever niet omdat er dan eerder een infectie ontstaat. Bedek de doorgeprikte blaar met een pleister en breng hier overheen eventueel (sport)tape aan.

Wanneer medische hulp zoeken?

Je hoeft met een blaar alleen naar de huisarts als deze geïnfecteerd raakt. Dit herken je aan een rode ontstoken plek waar pus uitkomt. Ook als een blaar op de huid of slijmvliezen spontaan ontstaat, dus zonder dat er sprake is geweest van belasting, kun je naar de dokter gaan.