Blaasontsteking en zwanger

Symptomen

Een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap is een blaasontsteking. Je moet erg vaak plassen en het zijn vaak ook maar kleine beetjes.

Een blaasontsteking (blaasinfectie) herken je aan pijn bij het plassen of een branderig gevoel, een sterk ruikende, troebele urine of bloed bij de urine. Maar ook zonder deze klachten kun je last hebben van een blaasontsteking, dan kun je het merken aan pijn in je onderbuik of als je veel ‘harde buiken’ hebt.

Behandeling

Veel drinken is erg belangrijk.

Preventie

Om een blaasontsteking te voorkomen, kun je een paar maatregelen treffen. Zorg dat je voldoende drinkt. Regelmatig de blaas goed legen zorgt ervoor dat je bacteriën uitplast. Plassen voor het slapengaan en na seksueel contact kunnen ook helpen. De schadelijkste bacteriën zitten rond de anus, veeg daarom altijd af van vóór naar achter.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, ga dan naar de huisarts. Vang wat (ochtend)urine op in een potje; daarmee kan de (assistente van de) huisarts vaststellen of je inderdaad een blaasontsteking hebt en besluiten je wat voor te schrijven.