Blaasontsteking

Symptomen

Blaasontsteking (blaasinfectie) is een bekende en veelvoorkomende blaasklacht. 60% van de vrouwen heeft hier ten minste één keer in haar leven last van. Omdat bij vrouwen de urinebuis korter is, komt hun blaas makkelijker in contact met de buitenwereld dan die van mannen. Daarom zijn vrouwen extra gevoelig voor blaasontsteking. Het is ook een bekende zwangerschapskwaal

Voor een blaasontsteking bij kinderen is het advies om meteen de huisarts te raadplegen.

De symptomen zijn vaak aandrang hebben om te plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen. De oorzaak van een blaasontsteking is een bacteriële infectie in je blaas. Meestal is dit de E-colibacterie, afkomstig uit de darmen, die via de urinebuis in de blaas terechtkomt. Hier gaat de bacterie zich vervolgens vermenigvuldigen en krijg je een blaasontsteking.

Bij vrouwen kunnen de bacteriën op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken:

 • Verkeerd afvegen 
  Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe.
 • Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed
  Hierdoor creëer je een optimale situatie voor bacteriën en schimmels te groeien.
 • Seks
  Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen.

Behandeling

Bij blaasontsteking is het belangrijk om veel te drinken (ruim 2 liter) en veel te plassen. Wacht niet met plassen en plas helemaal uit. 

Preventie

Als je van jezelf weet dat je een gevoelige blaas hebt en vatbaar bent voor blaasontsteking, dan kun je preventieve maatregelen nemen voor een goede blaasfunctie. De schadelijkste bacteriën bevinden zich rond de anus, dus veeg daarom af van voor naar achter. Gebruik dagelijks schoon ondergoed en was van onderen niet met zeep. Probeer ook na het vrijen de blaas te legen.

Er zijn ook producten verkrijgbaar die je kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

Wanneer medische hulp zoeken?

De meeste blaasontstekingen gaan vanzelf over, maar als dat niet zo is kun je beter naar de huisarts gaan als je blaasontsteking vermoedt. Neem alvast een potje ochtendurine mee, dan kan de dokter een eventuele blaasontsteking direct vaststellen.

Ga zeker naar de huisarts:

 • als je zwanger bent
 • als de pijn omhoogtrekt
 • als je koorts krijgt