Blaas (gevoelige)

Symptomen

Wanneer je last hebt van een gevoelige of overactieve blaas heb je vaak het gevoel te moeten plassen. Er worden ook maar kleine beetjes per keer geplast. Ook kan men last moeite hebben met het ophouden van de urine. Zo’n 6% van de Nederlandse bevolking heeft lastig van een gevoelige blaas. Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen er last van hebben.

Bij een gevoelige blaas of een overactieve blaas lijkt de blaas steeds vol te zitten. Dit kan gepaard gaan met ongewild urineverlies, omdat het moeilijk is de urine op te houden. Andere symptomen kunnen zijn:

  • meer dan acht keer op een dag moeten plassen,
  • er ‘s nachts meer dan eenmaal uit moeten voor een bezoek aan het toilet.

Bij een gevoelige of overactieve blaas trekt de blaasspier, die ervoor zorgt dat de volle blaas tijdens het plassen geleegd wordt, te vaak en te sterk samen. Dit gebeurt zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Dit kan komen door een aandoening van de zenuwen die de blaas aansturen en/of een aandoening aan de spieren van de blaaswand. Andere oorzaken zijn een blaasontsteking of bij mannen een vernauwing van de plasbuis in de prostaat (prostaatobstructie). Overmatig gebruik van alcohol, cafeïnehoudende dranken of drugs kan de blaas eveneens sterk prikkelen. Ook stress kan een rol spelen.

Behandeling

De zelfzorgproducten onderaan deze pagina kunnen gebruikt worden wanneer een gevoelige blaas veroorzaakt wordt door een blaasontsteking.

Preventie

Probeer een gezond gewicht te behouden, minimaal 1,5 liter per dag te drinken en veel vezels te eten. Matig de inname van alcohol en cafeïne. Ga bovendien rechtop zitten als je zittend plast, plas zonder te persen en probeer de blaas elke keer helemaal leeg te maken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Een gevoelige blaas is meestal onschuldig, maar wel heel lastig in het dagelijks functioneren. Dat kan een reden zijn om een dokter te raadplegen. De arts kan kiezen uit een aantal verschillende behandelingen of een combinatie daarvan.