Bijholteontsteking bij kinderen

Sinusitis bij kinderen

Symptomen

Bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, is een ontsteking van het slijmvlies van één of meer van de bijholtes. Dat zijn de holle ruimtes die zich in de bovenkaak en in het voorhoofd bevinden. Het is bijna altijd het gevolg van een verkoudheid, maar daarnaast kan er een bacteriële infectie in het spel zijn.

De neusbijholten zijn gevuld met lucht en er is een nauwe doorgang naar de neusholte. Als die doorgang verstopt raakt (vaak vanwege een verkoudheid) kan het slijmvlies in de neusbijholten gaan ontsteken en het pus kan dan slecht weg. 

Een ontsteking van de neusbijholten kan pas ontstaan als die holten echt ontwikkeld zijn. Daarom komt neusbijholte-ontsteking eigenlijk pas voor vanaf de peuterleeftijd.

Je kind heeft hoofdpijn en waterige ogen. Onder of achter de ogen heeft het een vol en drukkend gevoel. Als het slijm uit de neus eerst helder was, wordt het nu dik en krijgt het een geelgroene kleur. Je kind kan lichte verhoging hebben, pijn in de wangen, een verstopte neus en pijn als het zijn of haar hoofd omlaag doet.

Behandeling

Neusdruppels, stomen en een doorgesneden ui naast het bed brengen verlichting en helpen voorkomen dat de neus weer dicht komt te zitten. Laat je kind in een koele kamer slapen en hou de lucht vochtig. Het drukkende gevoel is erg vervelend en levert vaak hoofdpijn op. Een paracetamol helpt de pijn verlichten. Neusdruppels of neusspray kunnen helpen om de druk te verlichten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bijholteontsteking is niet ernstig en gaat bijna altijd vanzelf weer over binnen ongeveer een week, maar heb je het vermoeden dat het chronisch wordt of de klachten verergeren, overleg dan met je huisarts of consultatiebureau-arts.