Bijholteontsteking

sinusitis

Symptomen

Bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, is een ontsteking van het slijmvlies van één of meer van de bijholtes. Dat zijn de holle ruimtes die zich in de bovenkaak en in het voorhoofd bevinden. Door kleine kanaaltjes staan de bijholtes in verbinding met de neus. Het slijmvlies van de neus loopt via deze kanaaltjes door tot in de bijholtes. Omdat het neusslijmvlies onstoken is, is het ook gezwollen.

Bijholteontsteking zorgt voor een verstopte neus en veroorzaakt pijn in de bovenkaken, het voorhoofd of achter de ogen. Het geeft een vol gevoel in je hoofd dat erger wordt als je voorover bukt. Het slijm is vaak geelgroen van kleur en je kunt koorts hebben. Ook kun je last hebben van hoofdpijn.

Behandeling

Je kunt neusdruppels of neusspray gebruiken om de neus zo veel mogelijk open te houden. Ook stomen kan verlichting geven. Een (ontstekingsremmende) pijnstiller verlicht de pijnklachten. Roken of een rokerige omgeving irriteert de slijmvliezen en belemmert het herstel.

Preventie

Een bijholteontsteking is bijna niet te voorkomen. Een goede weerstand verkleint de kans dat je er een krijgt. Zorg dus dat je gezond eet waardoor je genoeg vitamines binnen krijgt. Ook regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de weerstand. Om weerstand te bieden tegen bacteriën is een goede hygiëne belangrijk.

Meestal ontstaat een bijholteontsteking doordat je eerst verkouden bent en eigenlijk is het een fikse verkoudheid. Tijdens een verkoudheid is het slijmvlies van de neus en de kanaaltjes naar de bijholtes gezwollen, waardoor de slijmvliezen hun afvalproducten niet meer kwijt kunnen. Met als gevolg: een bijholteontsteking. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Meestal gaan de klachten na een week weer over. Ga naar de huisarts als je na een week nog steeds ernstige klachten hebt. Antibiotica is zelden nodig, maar wordt regelmatig voorgeschreven. Als je regelmatig last hebt van een bijholteontsteking is er mogelijk sprake van chronische sinusitis. In dat geval kan de huisarts je door verwijzen naar een KNO-arts.