Benen (zware en vermoeide)

Feature

Ongeveer één op de vier vrouwen heeft weleens zware en vermoeide benen. Bij mannen komt dit minder voor. Dit heeft te maken met de doorbloeding in de benen. Ons hart pompt zuurstofrijk bloed ons lichaam in. Op de terugweg – van de benen naar het hart – worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Een behoorlijke klus, omdat het bloed nu tegen de zwaartekracht in moet! Behalve het hart helpen ook de kuitspieren hierbij. Bij voldoende beweging blijft dit proces goed functioneren. Maar als je veel staat of lang stil zit kun je juist zware en vermoeide benen krijgen.

Zware en vermoeide benen zijn zwaar en vervelend. Dit kan de slaap beïnvloeden.

Zelfzorg

Er zijn diverse zelfzorgmiddelen die goed zijn voor de bloedsomloop en de bloedvaten soepel en elastisch houden, zoals een crème of gelei met extracten van wijnblad, paardenkastanje en/of muizedoorn. Ook zijn er tabletten en capsules voor inwendig gebruik die ginkgo biloba bevatten dat goed is voor bloedcirculatie in armen en benen. Andere producten bevatten vitamine C, dat draagt bij aan een goede conditie van de aderen.

Advies

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de benen. Bijvoorbeeld een staand beroep, overgewicht, zwangerschap of een erfelijke aanleg. Ook na een hele dag lopen kunnen de benen zwaar en vermoeid voelen. Belangrijk is om je benen regelmatig rust te geven en te verzorgen.

De ‘gulden regels’ zijn:

  • Voldoende bewegen is en blijft het belangrijkste, minstens een half uur per dag;
  • Niet roken, matig met alcohol en koffie;
  • Let op je gewicht: hoe zwaarder je bent, hoe meer de bloedsomloop wordt belast;
  • Draag geen strakke kleding, vermijd te hoge hakken. Een hakhoogte van 3 tot 5 centimeter en comfortabele, soepele schoenen zijn optimaal;
  • Leg je benen elke dag een poosje wat hoger dan je hart;
  • Geef je benen eens een koude douche: begin onderaan en werk dan naar boven;
  • Masseer je benen regelmatig (of laat het doen): ook van onder naar boven.

Wanneer medische hulp zoeken?

Last van spataderen of rusteloze benen? Lees dan hier over wat je zelf kunt doen bij spataderen of rusteloze benen.