Astma bij kinderen

Symptomen

Astma is een heftige reactie van de lagere luchtwegen. Die trekken zich samen en raken gevuld met slijm, waardoor je kind moeilijk adem kan halen. De reactie wordt meestal uitgelokt door iets in de lucht (bijvoorbeeld rook, stuifmeel, dierschilfers of huisstofmijt). Ook emotionele stress en inspanning kunnen een astma-aanval veroorzaken of versterken. Veel kinderen groeien over hun astma heen als ze naar de basisschool gaan.

Symptomen
Hoesten, met name in de vroege ochtend, is vaak het enige symptoom. Het hoesten lijkt erg op een acute bronchitis. Na de babytijd herken je astma aan een piepende, langer durende uitademing. 
Kenmerkende symptomen bij astma zijn:

  • benauwdheid 
  • piepend ademhalen
  • kortademig
  • hoesten

Behandeling

Lamellen in plaats van stoffen gordijnen, laminaat in plaats van hoogpolige vloerbedekking: dit soort maatregelen helpt om de astma te verminderen. Wil je je huis ‘saneren’, neem dan in elk geval ook even contact op met een longverpleegkundige. Die weet alles van astma en komt bij je thuis voor een deskundig advies-op-maat.

Gebruikt je kind medicijnen tegen astma, zorg dan dat het die altijd bij zich heeft. Vertel ook op de crèche of op school dat je kind last heeft van astma en welke medicijnen het gebruikt. Steeds meer scholen nemen trouwens maatregelen om problemen voor kinderen met astma te voorkomen: ze leggen marmoleum op de vloer in plaats van tapijt, doen de gordijnen weg en laten geen huisdieren toe op school.

Preventie

Het ontstaan van astma is niet te voorkomen. Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Bij veel mensen begint astma op kinderleeftijd.

Tip van de kinderarts: roken is absoluut uit den boze in de buurt van een kind dat astma heeft! Verder is het langzaam opbouwen van een goede conditie voor kinderen met astma heel erg belangrijk. Zwemmen wordt vaak aangeraden, maar je kunt ook denken aan ouder/kind-gymnastiek, peutergymnastiek of kleutergymnastiek.

Wanneer medische hulp zoeken?

Schakel een arts in wanneer je kind voor het eerst een astma-aanval heeft of heeft gehad (‘s nachts bellen hoeft meestal niet, je kunt wachten tot het eerste spreekuur). Waarschijnlijk krijgt je kind een medicijn voorgeschreven dat bij een volgende aanval de ademhaling makkelijker maakt. Er zijn ook medicijnen die zorgen dat de luchtwegen minder gevoelig worden. Daarmee is astma meestal goed onder controle te houden.

Bel je huisarts als de klachten van je kind niet verminderen of als je kind problemen heeft met de medicijnen. Neem de medicijnen altijd mee als je naar de praktijk komt, zodat meteen gekeken kan worden hoe goed je kind met inhalatie-apparaatjes kan omgaan.