Allergie bij kinderen

Symptomen

Een allergie is een extreme reactie van het lichaam op een stof (een allergeen) waar de meeste mensen geen last van hebben. Daarbij kun je denken aan huisstof, rook, huidschilfers van huisdieren of stuifmeel van planten (pollen). Een allergie bouw je soms op in een paar weken, maar de verschijnselen kunnen ook pas na jaren zichtbaar worden. Net zoals bij volwassen kunnen ook kinderen last van een allergie of overgevoeligheid hebben of ontwikkelen.

Bij jonge baby’s zie je vaak een versterkte reactie van het maagdarmkanaal, zoals diarree, krampjes en spugen. Allergische huidproblemen, zoals eczeem, veranderen vaak van plaats als het kind ouder wordt. Bij baby’s zit het meestal op het gezicht, de hals en het hoofd (dat wordt ook wel berg genoemd), bij kleuters ook vaak op de enkels, polsen, knieën en ellebogen. Een ademhalingsallergie (zoals astma of een chronische loopneus) kan op alle leeftijden voorkomen.

Allergieën kunnen aangeboren zijn. In dit geval zorgt de stof al na het eerste contact voor een allergische reactie. Hoe meer familie- of gezinsleden allergisch zijn, des te groter de kans dat ook de baby een allergie zal ontwikkelen. Ook als niemand in de familie allergisch is, kan de baby wel een allergie hebben.  Allergieën kunnen namelijk ook verworven worden. Dan ontstaat de allergische reactie pas na herhaald contact.

Waar je kind allergisch voor is, kan soms moeilijk te achterhalen zijn. Het kan verstandig zijn om te overleggen met de (consultatie)arts alvorens maatregelen te nemen of voedingsmiddelen uit het dieet te halen.

Behandeling

Bij allergie is het belangrijk om de stoffen waar je kind last van heeft, te vermijden. Zo voorkom je een allergische reactie. Er zijn ook enkele middelen die je kunt gebruiken om een allergische reactie te voorkomen. Verder kun je ook wat doen tegen de symptomen die horen bij allergie, bijvoorbeeld door producten te gebruiken die de zwelling van de slijmvliezen tegengaan zoals neusspray en oogdruppels. Let op dat sommige producten geschikt zijn vanaf 2 jaar en andere pas vanaf 6 of 12 jaar. Overleg met de (kinder)arts wanneer je voor de eerste keer een zelfzorgmiddel wil gebruiken bij een kind met allergie.

Preventie

Als een allergie genetisch is bepaald, kan deze helaas niet worden voorkomen. Je kan allergische reacties echter wel verkleinen door het allergeen wanneer mogelijk te vermijden. Als je kind naar school gaat, moet deze op de hoogte gesteld worden van eventuele allergieën om te voorkomen dat deze hier last van krijgt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij een (zeer) heftige reactie op een allergie moet je direct contact opnemen met een arts. Bijvoorbeeld na een insectenbeet of -steek. Als je wilt weten of je kind een voedselallergie heeft, dan is het handig om samen met je huisarts naar de beste aanpak te zoeken.