Allergie

Symptomen

Allergie of overgevoeligheid zorgt ervoor dat je lichaam overdreven heftig reageert. Een bekende allergie is pollenallergie (of hooikoorts), of allergie voor huisdieren, huisstofmijt of allergie na een insectenbeet. Voedselallergie voor gewone voedingsmiddelen zoals koemelk of gluten, is ook een veelvoorkomende allergie.

Bekende symptomen van allergie zijn roodheid, bultjes, zwelling, jeuk, benauwdheid of eczeem. Bij allergie kan een reactie heel snel en plotseling optreden. Als het lichaam heel heftig reageert, kun je zelfs in een allergische of anafylactische shock raken.

Een allergie is niet erfelijk, maar de aanleg er voor wel. Allergieën kunnen aangeboren zijn. In dit geval zorgt de stof al na het eerste contact voor een allergische reactie. Hoe meer familieleden allergisch zijn, des te groter de kans dat ook een baby een allergie zal ontwikkelen. Echter kan het ook gebeuren dat niemand in de familie allergisch is, maar de baby wel.

Kijk hier voor meer informatie over allergie bij kinderen.

Behandeling

Bij allergie is het belangrijk om de stoffen waar je last van hebt, te vermijden. Zo voorkom je een allergische reactie.
Er zijn ook middelen die je kunt gebruiken om een allergische reactie te voorkomen. Verder kun je gelukkig ook wat doen tegen de symptomen die horen bij allergie. Zo zijn er producten die de zwelling van de slijmvliezen tegengaan, zoals neusspray en oogdruppels. Verder kun je antihistaminica gebruiken; ze neutraliseren de stof die de jeuk veroorzaakt bij allergie.

Preventie

Als een allergie genetisch is bepaald, kan deze helaas niet worden voorkomen. Je kunt allergische reacties echter wel verkleinen door het allergeen wanneer mogelijk te vermijden.

Soms ontstaat een allergie pas op latere leeftijd, nadat je herhaaldelijk in contact bent geweest met de stof.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij een (zeer) heftige reactie op een allergie moet je direct contact opnemen met een arts. Bijvoorbeeld na een insectenbeet of insectensteek. Het is ook verstandig om een arts te raadplegen als je voor het eerst last hebt van een allergie, als een reactie erg pijnlijk of lastig is, of als zelfzorgmiddelen niet of niet voldoende helpen.