Afweersysteem

Immuunsysteem

Kenmerken

Dankzij het afweersysteem, oftewel het functioneren van ons immuunsysteem, kan ons lichaam weerstand bieden aan invloeden van buitenaf. De huid, slijmvliezen en trilhaartjes in de luchtwegen houden allerlei stoffen tegen. Dit systeem is dus van groot belang voor het behoud van onze gezondheid.

Soms kan onze afweer wat ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld naarmate we ouder worden. Maar dit kan ook opgaan voor jongeren die bijvoorbeeld roken, blootgesteld worden aan stress, die een onevenwichtig voedingspatroon hebben en/of een onregelmatig leven leiden.

Zelfzorg

Soms kan je lichaam wel wat extra steun gebruiken. Je voeding kun je dan prima aanvullen met vitaminepreparaten. Vooral van vitamine C is bekend dat het een zeer krachtige anti-oxidant is. Het bevordert de opname van ijzer uit je voeding en ondersteunt je immuunsysteem. Ook producten met echinacea hebben een gunstige invloed op je immuunsysteem.

Er zijn producten speciaal voor mannen, vrouwen, kinderen, senioren en voor zwangere vrouwen. Zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het belangrijk om een voedingssupplement te kiezen dat bij deze specifieke situatie past.

Advies

Wil je een weerstand in topvorm, eet dan gezond: veel fruit (minimaal twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons). Want vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het behoud van een goede weerstand. Door met regelmaat te eten, stimuleer je het darmkanaal waardoor de darmflora goed in vorm blijft. Ook dit is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Verder verbetert lichaamsbeweging je immuunsysteem aanzienlijk. Minimaal een half uur per dag wandelen of fietsen is voldoende. Tot slot: niet roken en weinig alcohol!

Wanneer medische hulp zoeken?

Verkouden? Lees hier wat je zelf kunt doen bij een verkoudheid.