Afvallen

Afslanken

Feature

Afvallen is goed wanneer je te zwaar bent of een te hoog vetpercentage hebt. Overgewicht wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid vetweefsel in het lichaam. Dit is bijna altijd het gevolg van meer energie innemen dan je verbruikt. Verkeerde voedingsgewoontes, zoals veel tussendoortjes, suiker, snoep en frisdranken, maar ook te weinig beweging zijn de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Afvallen is goed als je gewicht te hoog is bij je lengte (BMI) of als je buikomvang te groot is. Het BMI bereken je door je gewicht te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Bij een score hoger dan 25 is er sprake van overgewicht. Voor de buikomtrek meet je nadat hebt uitgeademd de middelomtrek tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken. Vrouwen met een buikomvang vanaf 80 cm en mannen groter dan 94 cm hebben overgewicht.

Meestal geven de BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, kan het beste het resultaat van de middelomtrek worden aangehouden, omdat deze het te veel aan buikvet meeneemt.

Zelfzorg

Afvallen is moeilijk en geleidelijk afvallen is het beste. Een streng dieet werkt meestal maar voor even en is niet erg gezond. Het gaat voornamelijk om meer bewegen, gezonder en bewuster eten en minder tussendoortjes in de vorm van zoetigheid en vet. Er zijn speciale voedingssupplementen die de normale vetstofwisseling ondersteunen, bijdragen aan fitheid en vitamines en mineralen aanvullen tijdens een dieet.

Advies

Om een gezond gewicht te behouden is het belangrijk om evenveel energie te verbruiken als je via eten en drinken binnenkrijgt. Wanneer je een actieve leefstijl hebt, zul je meer kunnen eten dan wanneer je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt. Het is dus belangrijk om daar een balans in te houden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Last van overgewicht? Lees hier wat je zelf kunt doen overgewicht.