Aften

Blaartjes in de mond, Zweertjes in de mond

Symptomen

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Ze zien er uit als grijswitte plekjes van 3 tot 4 millimeter en komen vaak voor op de tong of aan de binnenkant van de wangen of lippen. Aften zijn pijnlijk, maar onschuldig. Na één of twee weken is zijn ze weer verdwenen. Het is een veel voorkomende kwaal: ongeveer 1 op de 5 volwassenen heeft wel eens last van aften.

Aften kunnen het beste omschreven worden als blaasjes of zweertjes in de mond. Ze zijn licht van kleur met een rode, ontstoken rand. Ze doen met name pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel.

Aften zijn eigenlijk een vorm van tandvleesontsteking. Ze ontstaan vaak als je een klein wondje hebt in je mond, bijvoorbeeld omdat je op je tong hebt gebeten of iets heets hebt gedronken. Ook steken ze de kop op bij een verminderde weerstand of een slechte mondhygiëne. Ze ontstaan niet door vitaminegebrek zoals wel eens wordt gedacht. Soms is een virale of bacteriële infectie debet aan het ontstaan van aften. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde weerstand. Ook erfelijke factoren en emotionele stress kunnen een rol spelen bij het ontstaan van aften.

Baby’s hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.

Behandeling

De pijn van de aften verdwijnt vanzelf na enkele dagen en de aften zelf na enkele weken.  Je kan ook mondspoelingen of zalven gebruiken. Vermijd zuur eten en drinken om geen last te hebben van de pijn.

Preventie

Zorg voor een goede mondhygiëne. Je kunt hiervoor spoelmiddelen gebruiken op basis van chloorhexidine of hexetidine. Je kunt kiezen voor een middel met lidocaïne als je veel last hebt van de pijn. Lidocaïne werkt snel en verdovend.

Zorg verder voor een goede conditie. Eet rustig en kauw bewust. Wees voorzichtig bij het tandenpoetsen. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Met aften hoef je niet naar een (tand)arts. Als aften echter telkens terugkeren, kun je besluiten de (tand)arts wel te raadplegen.