Acne

Symptomen

Acne is ‘puistjes in het kwadraat’. Bijna alle pubers krijgen met puistjes te maken. De één meer dan de ander. Acne manifesteert zich vooral in het gezicht, maar kan ook voorkomen op schouders, borst en rug. Hormoonveranderingen liggen ten grondslag aan acne. Hierdoor wordt er meer talg aangemaakt en wordt de opperlaag van de huid dikker. 

Kliertjes raken verstopt en een mee-eter (met witte of zwarte kop), puist (met gele kop) of pukkel (rode bobbel) ontstaat. Bacteriën hebben het erg naar hun zin in deze talgrijke omgeving. Ze zetten het talg om in scherpe vetzuren die de poriewand aantasten. Hierdoor komt een ontstekingsreactie op gang: je hebt acne.

Behandeling

Acne verdwijnt vanzelf, maar daar heb je wel geduld bij nodig. Acne kan namelijk heel hardnekkig zijn. Reinig je gezicht met lauw water. Ga niet boenen en gebruik liever geen zeep als je last hebt van acne. Knijp de puistjes vooral niet uit. Beter kun je een zelfzorgmiddel met sulfobituminose-ammonium gebruiken. Dit heeft een licht bacteriedodende werking en zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid verweekt, waardoor de doorbraak van puisten kan worden bevorderd.

Preventie

Echt voorkomen kun je acne niet. Het kan wel helpen om de poriën van je huid goed open en schoon te houden. Daarvoor kun je een milde wasgel of reinigingszeep gebruiken. Gebruik het liefst geen make-up, of anders eventueel cosmetica op waterbasis.

Wanneer medische hulp zoeken?

In principe gaat acne vanzelf over en hoef je er niet mee naar de huisarts. Je kunt er wel behoorlijk onzeker van worden. Als je lang last blijft houden, je acne steeds erger wordt of als je er gewoon over wilt praten, ga dan toch langs de huisarts. Er zijn receptgeneesmiddelen die kunnen helpen bij de behandeling van acne.