Aambeien bij zwangerschap

Symptomen

Als je zwanger bent, loop je grotere kans op het krijgen van aambeien. Dit komt door de zwangerschapshormonen die je bloedvatwanden dunner maken, terwijl de groter wordende baarmoeder steeds meer druk zet op deze bloedvaten en de darmen. Het krijgen van aambeien tijdens de zwangerschap of bevalling is bijna niet te voorkomen, maar er is wel een en ander aan te doen. 

Aambeien zien eruit als blauwe knobbeltjes of trosjes van knobbels. Ze kunnen zich in het laatste deel van de endeldarm bevinden. In dat geval zijn het inwendige aambeien. De aambeien kunnen echter ook naar buiten uitpuilen, tot rondom de anus. Dan zijn het uitwendige aambeien. Bijkomende klachten zijn jeuk, bloedverlies of slijmafscheiding.

Aambeien ontstaan regelmatig aan het einde van de zwangerschap of tijdens de bevalling. Door het zwangerschapshormoon progesteron worden de wanden van aderen en spieren slapper, waardoor de aderen van de endeldarm uitzetten. Als aambeien pas bij de bevalling ontstaan, komt het door het harde persen. Na de bevalling verdwijnen ze weer vanzelf. Het is een onschuldige zwangerschapskwaal, maar wel lastig en pijnlijk.

Behandeling

Heb je aambeien dan kun je aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray gebruiken. Deze middelen verminderen de pijn en verzachten de jeuk van de aambeien. Sommige zelfzorgmiddelen bevatten ook een huidsamentrekkende stof waardoor de de knobbels slinken. Zetpillen zijn handig in het gebruik voor inwendige aambeien. Ook verkoeling kan helpen bij aambeien. Denk aan koude kompressen of verkoelende gels.

Preventie

Omdat er meerdere oorzaken zijn van aambeien tijdens de zwangerschap ten opzichte van gewone aambeien kan het lastig zijn om deze helemaal te voorkomen. Je kan de kans echter wel verkleinen door te doen wat je ook bij gewone aambeien zou doen.

Om hoge druk in en rond het gebied te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor zachte ontlasting. Denk daarom aan vezelrijke voeding en genoeg drinken. Ontbijt iedere dag, zodat de darmwerking opgestart wordt. Ga naar het toilet als je aandrang voelt en probeer druk te voorkomen door niet te hard te persen. Gebruik bij irritatie en jeuk rond de anus bij voorkeur geen wc-papier, maar liever een nat washandje of vochtige toiletdoekjes. Een warm bad zorgt er ook voor dat de anus zich kan ontspannen en de klachten verminderen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Wanneer je na twee weken geen verbetering merkt, is het verstandig om je dokter om advies te vragen. Wanneer de aambei uitpuilt of wanneer je meer dan een paar druppels bloed verliest, kun je beter meteen contact opnemen met de dokter.