9 Maanden: Woordjes

Je baby leert de betekenis van verschillende woorden en kan klanken steeds beter nabootsen. De eerste 'mama' of 'papa' is wellicht al uitgesproken. Kruipen is inmiddels een dagelijkse bezigheid, maar ook andere manieren van bewegen zijn interessant. Bij jou op de fiets is bijvoorbeeld een hele sensatie en een stuk leuker dan de ritjes in de kinderwagen.

Over je baby

Het kruipen gaat je kleine goed af, dit is misschien al weken bezig, maar je baby kan ook nu net pas zijn begonnen met zich voort te bewegen. Een feit is, eenmaal begonnen met kruipen is er geen weg meer terug, je kleine vindt het geweldig om de wereld al op deze manier te ontdekken. Overigens moet je niet bezorgd zijn als jouw kleine nog niet zoveel beweegt of kruipt, dit verschilt nou eenmaal per kindje. Er zijn ook baby's die de 'kruip-fase' overslaan en direct gaan staan. Dit geldt ook voor praten, eten, zitten en andere vaardigheden. Er is geen vast schema waarin staat wat alle kinderen op welke leeftijd moet kunnen, wacht dus rustig af, je merkt vanzelf hoe jouw kindje zich ontwikkelt.

Als je kindje goed rondkruipt en rechtop kan zitten is het misschien tijd voor een nieuwe manier van bewegen. Je baby zal het geweldig vinden om te fietsen! Plaats een geschikt kinderzitje voor- of achterop je fiets en begin met een klein fietstochtje. Bij succes kun je dit herhalen en de fietstochtjes langer maken. Je kindje zal zijn of haar ogen uitkijken! Kijk niet gek op als je kleine zelfs al na het kleinste ritje ligt te slapen. Alle nieuwe indrukken en de wiebelende bewegingen zorgen ervoor dat je baby flink slaperig kan worden.

Wist je dat jouw baby nu bijna alles mag eten? Misschien heb je het eerste hapje vlees al gegeven, maar ook vis is een prima onderdeel van de avondmaaltijd. Ook aardappelen en eitjes mogen gegeten worden. Eigenlijk begint de maaltijd van je kleine steeds meer op die van jou te lijken. Het duurt dan ook niet lang meer, voordat er met de pot mee gegeten kan worden. Is het zover? Pas dan extra goed op met scherpe kruiden, zoals peper en knoflook, deze kan je baby nog niet goed verteren. Ook met zout moet je oppassen, voeg dit pas toe aan jouw eten als het op het je eigen bord ligt, zo voorkom je dat je baby onnodig zout binnenkrijgt. Eet je na de maaltijd vaak een toetje? Laat je baby dan meegenieten! Een bakje yoghurt met geprakt fruit of vruchtensap zal als een waar feestmaal ontvangen worden. Let hier weer op dat je geen suiker toevoegt, je baby raakt hier namelijk direct aan gewend en zal daarna geen hapje zonder suiker meer lusten.

Door het groeien en de vele ontwikkelingen kan je kindje meer behoefte hebben aan slaap. Als dit zo is, moet je vooral je baby de tijd geven om een dutje te doen. Deze dutjes duren over het algemeen niet heel lang, een uurtje kan al voldoende zijn. Slaapt je kleine 's nachts slecht of wordt hij of zij steeds vaker huilend wakker? Dan bestaat de kans dat je baby begint met dromen. Compleet in de war wordt hij of zij dan wakker, met een huilbui als gevolg. Troost je baby met rustgevende woordjes of een liedje.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Gebruik bij het fietsen een windscherm als je baby voorop zit. Zo is hij of zij beschermd tegen windvlagen, stofjes en kleine insecten.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.