8 Maanden: Regels

Je kleine is inmiddels bijna niet meer klein te noemen. Van een schattige baby die alles even leuk vond, naar een eigenwijs kindje met een sterk eigen willetje. Van het eerste rijstepapje naar groente, fruit en zelfs vlees. Je baby ontwikkelt zich steeds verder, waardoor de verzorging aangepast moet worden. Regels worden nu steeds belangrijker, zo begrijpt je baby wat wel en niet mag.

Over je baby

Het karakter is inmiddels goed te herkennen. Wanneer er bekende geluidjes of stemmen te horen zijn, zal je baby vrolijk reageren. Bij het zien van bekende mensen gaan de armpjes omhoog als teken dat hij of zij opgepakt wil worden. Maar bij onbekende mensen kan je kleine ook goed aangeven dat hij of zij hier totaal niet van gediend is, met huilen als gevolg. Dit geldt ook voor bepaalde onderdelen uit het dagelijks ritueel. Wanneer je baby het bad ziet vollopen zal er geschaterd en gelachen worden van pret, maar als jij met het niet zo lekkere fruithapje aan komt lopen, zul je zijn of haar ongenoegen direct merken. Het is duidelijk, je baby weet goed wat hij of zij leuk vindt en vooral ook wat niet.

Door de sterke wil van je baby is het voor jezelf handig om regels op te stellen. Het lijkt misschien nog vroeg, maar je kindje heeft nu al regelmaat en structuur nodig en hier horen regels nou eenmaal bij. Wanneer je baby een keer merkt dat bij een lief lachje hij of zij wegkomt met het op de grond gooien van de lepel, zul je merken dat dit een gewoonte gaat worden. Geef dus goed aan wat wel en niet mag en blijf hier consequent in.

Je baby krijgt steeds meer energie en wil dit graag aan je laten zien. Alleen zitten is niet meer interessant, er moet gestaan, gestuiterd en gekropen worden. Als jij de handjes van je klein vasthoudt zul je merken dat hij of zij hier aan wilt gaan hangen of optrekken. Dit heeft allemaal te maken met de verdere ontwikkeling van de spieren. De spierkracht neemt toe en dat is voor je baby een hele ontdekking!

Door de toenemende bewegingen is het verstandig om nog eens goed naar het bedje te kijken. Je baby zal nu namelijk ook tijdens de slaap veel meer bewegen, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Zorg dat het dekbed goed vastligt, waardoor je baby vrij kan ademen en niet verstrikt kan raken in het beddengoed. Leg geen speeltjes met touwtjes, harde stukjes of andere mogelijke gevaarlijke onderdelen in het bedje neer. Dit geldt ook voor touwtjes of snoertjes die net buiten de box of ledikant liggen. Je baby is inmiddels zo slim en eigenwijs dat hij of zij deze probeert te pakken. Laat je baby altijd een passende trappelzak dragen tijdens het slapen, dit voorkomt dat je kleine omrolt en op het hoofdje terecht komt, wat uiteindelijk verstikking kan veroorzaken. Daarnaast moet de temperatuur in en rond het bedje niet te hoog of te laag zijn. Een temperatuur van 16 tot 18 graden is prima. Bij twijfel kun je altijd aan het nekje of de voetjes voelen, deze geven de temperatuur het beste aan. Merk je dat de voetjes erg warm zijn? Minder dan de hoeveelheid kleertjes. Zijn de voetjes ijskoud? Dan is het tijd voor extra kleertjes of een dekentje.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Het woordje 'nee' is inmiddels helemaal duidelijk, waardoor je baby maar al te goed weet wanneer iets niet mag. Dit aangeven is heel goed, maar probeer ook goed gedrag te belonen. Zo stimuleer je jouw baby om dit goede gedrag te herhalen, waardoor het 'stoute' gedrag minder leuk wordt.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.