7 Maanden: Beweging

Het huis lijkt niet groot genoeg voor je kleine, er wordt volop bewogen en alles wat hij of zij tegenkomt in huis moet aangeraakt of onderzocht worden. Dit is een goed moment om het huis de nodige aanpassingen te geven. Denk aan scherpe hoekjes, glazen voorwerpen, kastjes die open kunnen en de trapopening. Met de juiste maatregelen is het huis helemaal 'baby proof' en kan je met een gerust hart je kleine laten rondkruipen.

Over je baby

Je baby is steeds meer gewend aan de vaste mensen om hem of haar heen. Dit geldt dus voor jou, maar ook voor de vader of jouw partner en naaste vrienden. Door de ontwikkeling in het gedrag merk je nu dat je baby zich anders gedraagt bij vreemden. Voorheen lachte je kindje nog even lief naar iedereen die een kijkje kwam nemen, maar nu is hij of zij toch wat kieskeurig. Vreemde mensen hoeven nu geen lachje te verwachten als de kleine daar geen zin in heeft. Zodra een onbekende te dichtbij komt kan je baby zelfs gaan huilen. Dit is erg vervelend voor mensen in jullie omgeving, maar dit is de enige manier waarop je kindje zijn of haar ongenoegen kan uiten. Baby's voelen zich het prettigst in een bekende omgeving met mensen waarvan ze de stemmen en gezichten herkennen. Wanneer er opeens een vreemd iemand in het gezichtsveld van de kleine komt, kan dit best even schrikken zijn. Dit huilen gaat overigens vanzelf weer over, je baby moet meer vertrouwen krijgen in onbekende mensen en dat duurt eventjes.

Door de sterkere band tussen jou en je baby kan het afscheid nemen steeds lastiger worden. Je kleine voelt zich misschien bij jou het meest op zijn of haar gemak, maar dit betekent niet dat jij nooit een middagje weg kan. Het achterlaten van je baby kan flink wat tranen opleveren, maar dit wordt vanzelf minder. Belangrijk is dat je het afscheid zo kort mogelijk houdt en vooral niet in je stem laat merken dat dit een verdrietig moment is. Hierdoor krijgt je baby het namelijk nog lastiger, wat het afscheid nog vervelender maakt. Vind je het eng of vervelend dat je niet weet wat er thuis gebeurt als jij weg bent? Oefen dan eerst een paar keer in huis. Doe alsof je weggaat, door bijvoorbeeld de voordeur te openen en te sluiten. Blijf vervolgens in de woonkamer en luister op je gemakje naar de babyfoon. Zo krijg je een goed beeld van wat je baby precies doet als jij weg bent.

Het huis is niet groot genoeg meer, je baby wil het liefst alles ontdekken en bestuderen. Een goed moment om bepaalde voorwerpen in het huis weg te halen of bepaalde maatregelen te ondernemen. Het kan zijn dat je kleine al kruipt en zelf de boel verkent, maar dit verschilt per baby. Zelfs als dit nog niet het geval is, is het slim om door je huis te lopen en te kijken naar scherpe voorwerken, hoekjes en randjes. Hoekjes van de tafel kun je afschermen door beschermkapjes te gebruiken. Ook kastdeurtjes zijn niet meer veilig, jouw nieuwsgierig aagje wil overal in kijken! Sluit deze dus goed af door ze op slot te draaien of door ze te blokkeren met veiligheidshaakjes. Als je een trap hebt, is ook een traphekje geen overbodige luxe. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat jij zonder stress je baby kan laten bewegen en kruipen in huis, wel zo'n rustgevende gedachte!

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Vind je het afscheid nemen nog erg lastig of is je baby niet te troosten? Geef dan een nieuw of weinig gebruikt speeltje zodra je weggaat. Omdat het speeltje nieuw is gaat alle aandacht hiernaar uit. Dit zal het moment van weggaan iets makkelijker maken.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.