6 Maanden: Tandjes

Je eerst nog zo kleine baby wordt met de dag groter en is nu al een half jaar oud. Bij deze mijlpaal komen veel nieuwe ontwikkelingen kijken. Zo komen de eerste tandjes door en kan je baby naast groente en fruit nu ook beginnen met het eten van stukjes vlees.

Over je baby

Vanaf zes maanden mag je de voeding voor je kindje uitbreiden. Als je wilt kun je vlees aan de maaltijd toevoegen, waardoor je baby went aan een complete maaltijd met alle benodigde vitamines en mineralen. Let hierbij wel goed op dat je geen zout aan het vlees of de rest van de maaltijd toevoegt. Zout is schadelijk voor de nieren van je baby en daarnaast zijn smaakversterker helemaal niet nodig. Je kleine beleeft elk hapje als een smaaksensatie, omdat er steeds weer iets nieuws geproefd wordt. Naast eten is het ook belangrijk dat je baby voldoende drinken binnenkrijgt. Dit kan nog bestaan uit borst- of flesvoeding, maar ook water of ongezoete vruchtensappen mogen gedronken worden. Let er bij water wel op, dat dit eerst gekookt is en daarna afgekoeld, om eventuele bacteriën te doden.

Je baby krijgt nog steeds zachte voeding die gepureerd is of wordt aangemaakt met water. Toch kan er binnenkort echt gekauwd worden, want de eerste tandjes komen door! De onderste twee snijtanden zijn eerst aan de beurt, gevolgd door de bovenste twee snijtanden. Hierna komen de andere snijtanden en rond de achtste maand zullen zo alle acht de snijtanden aanwezig zijn. Het doorkomen van de tandjes kan pijnlijk zijn, waardoor het lijkt alsof je baby soms uit het niets gaat huilen. Probeer je kleine zoveel mogelijk gerust te stellen, hij of zij snapt immers niet wat er aan de hand is en waarom die pijn er is.

De ontwikkeling van je baby gaat steeds sneller, het gehoor is zover ontwikkeld dat je kindje nu de bron en de richting van het geluid kan bepalen. Grote kans dat jouw baby al zijn of haar naam kan herkennen en hierop een reactie geeft door te lachen of te naar je om te kijken. Je zult ook merken dat je baby oefent met praten door te brabbelen tegen knuffelbeesten of speeltjes, dit komt door de taalontwikkeling die plaatsvindt. Je baby praat steeds liever en vaker, waardoor er veel geoefend wordt met klanken. Hoor je iets wat lijkt op een echt woordje? Herhaal het dan zo vaak mogelijk in de hoop dat jouw kleine je na gaat doen. Dit is de beste manier om zo vroeg al bepaalde woordjes te leren.

Het aankleden van je baby is nu een hele bezigheid. Hij of zij vindt het ontzettend leuk om juist op die momenten veel te gaan bewegen en in alle bochten te wringen. Om het je iets makkelijker te maken kun je speeltjes of een mobile die boven het bedje hangt, gebruiken. Ook het zingen van een liedje of muziek kan je kindje helpen rustig te worden.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Nu de tandjes door beginnen te komen is het verstandig om 1x per dag met een zachte borstel te poetsen. Gebruik altijd kindertandpasta, deze bevat de juiste hoeveelheid fluoride, wat de jonge tandjes beschermt.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.