5 Maanden: Eigen willetje

Je baby krijgt een steeds sterkere eigen wil en dat ga je merken. In plaats van liggen, wil je kleine nu niets liever dan staan en bewegen. Aandacht trekken is ook een favoriete bezigheid, waardoor speelgoed vaak de kamer rondvliegt. Je merkt dat je baby reageert wanneer je 'nee' zegt en zal vaak proberen dit woordje uit te lokken.

Over je baby

Je baby weet maar al te goed wanneer jij of je partner naar hem of haar toe zal lopen. Zo wordt er extra vaak op het flesje geslagen en vliegen spulletjes de kamer rond. Je kleine herkent langzamerhand het woordje 'nee', maar vindt het vaak leuk om dit te horen. Zo vliegt het speelgoed nog net iets vaker het huis door. Pak niet meteen het speeltje op om het bij je baby terug te leggen. Wanneer het speelgoed nét buiten het gezichtsveld van je kleine ligt, zul je namelijk zien dat hij of zij vanzelf naar het speeltje toe beweegt. Zo stimuleer je het bewegen en pakken van het speelgoed. Daarnaast zorg je er zo ook voor dat je baby niet gewend raakt dat jij of je partner direct naar hem of haar toekomt wanneer er met speelgoed gegooid wordt, maar dat hij of zij ook zelf naar het speeltje kan bewegen.

De spiertjes worden steeds sterker, wat ervoor zorgt dat je baby maar al te graag wilt bewegen. Daarnaast neemt de nieuwsgierigheid naar de wereld toe, wat ervoor zorgt dat je baby het liefst zo veel mogelijk nieuwe dingen ontdekt. Het bedje alleen is nu niet meer interessant genoeg; het is tijd voor verandering. Gebruik een speelkleed en leg deze in de woonkamer neer. Dit speelkleed is zacht en heeft vaak opstaande randjes, waardoor je baby er niet zomaar af kan rollen. Alleen al op het speelkleed liggen is een hele ervaring, laat je kindje dan ook eerst wennen aan deze nieuwe speelplek. Kijk niet raar op als je baby een soort zwem bewegingen maakt, wanneer hij of zij op het buikje ligt. Bewegen is nou eenmaal leuk en interessant, zeker op een nieuwe plek. Doordat de spiertjes steeds sterker zijn kan je kindje nu de armpjes en beentjes een beetje optillen. Wanneer je kleine dan gaat bewegen, lijkt het net alsof hij of zij op het droge probeert te zwemmen. Een leuk camera moment!

Misschien heb je al geprobeerd om het eerste hapje te geven, maar je kan hier ook nog even mee wachten. In beide gevallen is het handig om goed te weten hoe je jouw kindje het beste eten kunt geven. Het eten van een lepel is hier het eerste obstakel. Gebruik altijd een plastic lepel die niet heel diep is, zo kan je baby makkelijker het voedsel binnenkrijgen. De lepel breng je horizontaal naar het mondje, waarna je zachtjes op het tongetje drukt. Dit is voor je baby een signaal om te gaan zuigen. Echt eten lukt natuurlijk nog niet, maar doordat de voeding zacht tot vloeibaar is, kan je kleine dit gewoon binnen krijgen door te zuigen. Pas wanneer je merkt dat je baby heeft gegeten haal je het lepeltje er weer horizontaal uit.

De smaken en voorkeuren voor voeding verschilt per kind. Geef daarom eerst één soort groente of fruit en laat je baby wennen aan de nieuwe smaak. Hierna kan je stapje voor stapje nieuwe smaken toevoegen, zo leert je kindje meerdere smaken kennen. Fruithapjes maak je door te prakken en een beetje water toe te voegen. Voeg vooral geen suiker toe! Dit zorgt ervoor dat je baby onnodig went aan zoete smaken en daarnaast is het slecht voor de tandjes. Verwacht ook niet dat je baby direct een heel bordje leegeet, vaak zijn een paar hapjes in het begin al voldoende. Door je kindje langzaam te laten wennen, zal hij of zij uiteindelijk steeds meer hapjes willen eten.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Wist je dat..

Je kindje leert van jouw taalgebruik? Wanneer jij vaak 'nee' zegt, zul je merken dat je kleine over een tijdje ook alleen maar 'nee' zegt. Probeer daarom nu al om met meerdere woorden te spreken, ongemerkt pikt je kindje hier veel van op!

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.