4 Maanden: Eerste hapje

Het lijkt misschien vroeg, maar het is tijd voor baby's eerste hapje. Je mag nu voorzichtig beginnen met het geven van vaste voeding. Niet ieder kind is hier meteen klaar voor, dus probeer het eerst even uit. Deze maand is het tijd voor de derde inenting en het brabbelen begint steeds meer op praten te lijken.

Over je baby

Vorige maand kreeg je baby de tweede inenting voor DKTP en de HIB-ziekten. Deze maand is het alweer tijd voor de derde inenting, dit keer gaat het om een combinatie vaccinatie. Je baby krijgt dus in een keer de vaccinatie voor DKTP én HIB. Daarnaast volgt nog een vaccinatie voor de pneumokokkenziekte, dit is een verzamelnaam voor ziektes die worden veroorzaakt door de Streptococcus bacterie. Deze bacterie kan onder andere longontsteking en oorontsteking veroorzaken.

Je baby maakte voorheen nog onduidelijke en gekke geluidjes. Nu gaat dat veranderen, de stembanden zijn verder ontwikkeld, waardoor er verschillende toonhoogtes bereikt kunnen worden. Hét begin om herkenbare klanken die je kleine van jou en de omgeving hoort, te gaan oefenen en zelf uit te proberen. Grote kans dat jij in deze maand diverse 'nieuwe' geluidjes te horen krijgt die al aardig op echte woordje beginnen te lijken.

Ook van jouw gezichtsuitdrukkingen leert je baby veel. Door het zien en bestuderen van jouw gezicht en diverse uitdrukkingen, krijgt je kindje een goed beeld van wat voor emoties er allemaal getoond kunnen worden. Al deze ontdekkingen zijn erg interessant, kijk dus niet raar op als je baby lange tijd naar jou of iemand anders staart. Hij of zij is je dan druk aan het bestuderen! Uiteindelijk gaat je baby jou en anderen na doen, wat ervoor zorgt dat hij of zij leert welke gezichtsuitdrukking bij welke emotie hoort.

Naast het bestuderen van gezichtsuitdrukkingen, zijn speelgoed, flesjes en andere voorwerpen ook heel interessant. Het concentratievermogen van je baby is toegenomen, wat ervoor zorgt dat hij of zij langer met één ding bezig kan zijn. Het volgen van jou en je blik, het kijken naar je gezicht, maar dus ook het bestuderen van diverse voorwerpen. Je kleine is steeds nieuwsgieriger en wil van alles weten wat het is. Pas op met kleine voorwerpen, want niets is nu nog veilig. Alles moet gepakt, gevoeld en gekreukt worden. Papier wordt gekreukt, blokjes worden de kamer rond gegooid, op het flesje wordt geslagen en als je even niet oplet wordt er op het speelgoed gesabbeld. Al deze dingen hebben te maken met het leerproces, maar ook met de ontwikkeling van de zintuigen. Door te voelen, pakken, kijken, horen en te proeven leert je kindje steeds meer wat hij of zij allemaal kan en hoe de zintuigen gebruikt kunnen worden.

Deze maand kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes vaste voeding. De tongreflex, die er eerst voor zorgde dat alles wat op de tong terecht kwam, meteen werd uitgespuugd, is gestopt. Door het ontbreken van deze tongreflex is eten nu mogelijk. Onthoud wel dat de leeftijd waarop dit gebeurd bij elk kindje verschilt. Is jouw baby er nog niet aan toe of wordt alles direct uitgespuugd? Probeer het dan een aantal weken later nog een keer. Kinderen beginnen gemiddeld rond de vierde tot zesde maand met het eten van vaste voeding. Let hierbij goed op dat het eten altijd volledig gepureerd moet zijn, waardoor het een vloeibare of papperige substantie krijgt. Begin met rijstepap of pap van maïsmeel, dit kan je baby het beste verteren en is glutenvrij. Als dit lukt kan je het menu uitbreiden naar puree van groente en fruit.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip:

Is je kindje te groot voor de wieg en stap je over naar een ledikant? Maak het bed dan 'kort op'. Je kindje is niet gewend aan zoveel ruimte en door het bedje maar tot de helft op te maken, zorg je ervoor dat je baby niet onder de dekens kan kruipen.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.