3 Maanden: Brabbelen

De maanden lijken voorbij gevlogen, het is nu drie maanden geleden dat jij bent bevallen. Je baby is in de tussentijd flink gegroeid en heeft ontzettend veel geleerd. De spiertjes zijn sterker geworden en alle zintuigen worden volop gebruikt. Ook zijn de eerste geluidjes en klanken te horen, hét begin van het brabbelen.

Over je baby

In drie maanden tijd is je piepkleine baby uitgegroeid tot een eigenwijs mensje met een eigen willetje en een eigen karakter. Ook het uiterlijk is flink veranderd; de spieren zijn sterker, het lichaampje groter en je kindje laat graag alle gezichtsuitdrukkingen zien. Het karakter is je inmiddels wel opgevallen, dit zal de komende tijd nog beter te zien zijn door het spelende gedrag dat je baby gaat vertonen. Spelen wordt steeds leuker en interessanter voor je baby, hij of zij probeert alles te pakken door te grijpen en te slaan. De coördinatie van je kleine is op dit moment nog niet erg goed, waardoor het oppakken van speelgoed lastig is. In plaats daarvan slaat je baby met gebalde vuistjes tegen alles aan, waardoor de woonkamer bezaaid raakt met speeltjes.

Je baby kan geïrriteerd of geërgerd reageren wanneer hij of zij het speeltje niet te pakken krijgt. Toch is het belangrijk om spelenderwijs dit grijpen en pakken te oefenen. Blijf rustig en leg het speeltje gewoon weer voor je kindje neer, zo kan hij of zij het nog een keer proberen. De coördinatie wordt vanzelf beter, maar door er zelf al mee te oefenen leert je baby sneller.

Met de derde maand is het tijd voor een tweede reeks inentingen. Deze noem je DKTP-2 en HIB-2. DKTP staat voor; difterie, kinkhoest, tetanus en polio. HIB is een afkorting voor diversie ziektes die ontstaan door bacteriën. Door HIB kunnen luchtwegen aangetast worden, maar er kan bijvoorbeeld ook hersenvliesontsteking ontstaan. De eerste prik is het begin van een reeks inentingen, het is dus van groot belang dat je baby hier nogmaals voor wordt ingeënt. In totaal wordt deze inenting vier keer gegeven. Schrik niet als je baby koorts krijgt na het prikken, dit komt vaak voor en kan in de meeste gevallen geen kwaad. Houdt de koorts na twee dagen nog aan? Bel dan direct je huisarts om een afspraak te maken.

Er komt nog geen zinnig of verstaanbaar woordje uit, maar de geluidjes die je baby nu maakt zijn toch echt het begin van zijn of haar eerste woordjes. Door geluidjes te maken en te brabbelen oefent je kleine met het maken van klanken. Op dit moment noem je dat 'de universele taal', elke baby wereldwijd maakt namelijk op deze leeftijd dezelfde geluidjes. Pas later, wanneer je baby wat groter is, ligt de focus op woorden die in de omgeving worden gesproken. Op dat moment begint je baby de Nederlandse taal te herkennen en zal hij of zij de klanken hierop aanpassen. Het eerste verstaanbare woordje komt dan heel dichtbij!

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip:

Neem iets kouds mee naar de inenting, dit kan je na de prik tegen het armpje of beentje van je kleine houden om de pijn te stillen. Ook een rammelaar of een ander speeltje kan helpen om je baby tot rust te brengen.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.