2,5 jaar: Praten

Je peuter begint een steeds grotere woordenschat te krijgen en maakt nu ook langere zinnetjes. Vragen als 'waarom?' en 'hoezo?', vliegen je om de oren en worden het liefst zo vaak mogelijk gesteld. Er is ook een nieuwe fase aangebroken waarbij de zindelijkheidstraining hoort. Als jouw peuter er klaar voor is, kun je direct beginnen met oefenen.

Over je peuter

De spraakmotoriek van je peuter wordt steeds beter en daarmee ontstaan ook de eerste echte zinnetjes. Je kind kan nu met 3 tot 5 woorden een zin maken en spreekt deze duidelijk en verstaanbaar uit. Natuurlijk worden er nog de nodige foutjes gemaakt. Zo beseft je kleine wel dat er meervoud en enkelvoud is, maar hoe dit toegepast moet worden is nog lastig. Ook woordjes in de verleden tijd zijn moeilijk. Dit levert vaak leuke nieuwe woordjes op zoals 'auto-en' of 'opge-eet'.

Je peuter vindt vragen als 'Waarom?' en 'Hoezo?' ontzettend interessant en deze hoor je dan ook de hele dag voorbijkomen. Je kindje is natuurlijk nieuwsgierig naar alles om hem of haar heen, maar weet nu ook dat jij bij deze vragen antwoord gaat geven. Een nieuw spelletje is geboren, zo'n beetje elke zin van jou krijgt als reactie een 'waarom?'. Je hoeft hier niet elke keer uitgebreid antwoord op te geven. Waarschijnlijk kun je zelf al goed zien of je kindje iets vraagt uit interesse of puur om even te plagen.

Ben je al begonnen met zindelijkheidstraining? De leeftijd waarop je begint met deze training verschilt sterk, maar ligt meestal rond het tweede en derde jaar. Dit verschilt zo erg, omdat ieder kind zich op een andere snelheid ontwikkelt en daardoor op verschillende leeftijden klaar is om zindelijk te worden. Voordat je kunt beginnen, moet je peuter eerst controle over de sluitspier hebben, waardoor hij of zij besef heeft van poepen en plassen en dat je dit zelf kunt sturen. Je kunt zelf merken wanneer je kindje klaar is om zindelijk te worden, wanneer hij of zij aangeeft geplast of gepoept te hebben bijvoorbeeld. Ook wanneer er interesse getoond wordt voor de wc of als je peuter aangeeft een vieze luier niet leuk te vinden kun je beginnen met zindelijkheidstraining. Onthoud dat ieder kind in een ander tempo leert, het trainen kan dan ook een erg lang en intensief proces worden waarbij je veel geduld moet hebben. Belangrijk is om nooit boos te worden bij een ongelukje. Zo krijgt je kleine een angst voor het potje en schaamt hij zich wanneer hij naar de wc moet. Geef aan dat ongelukjes kunnen gebeuren en dat het niet erg is om foutjes te maken. Het potje is een plek van beloning en je peuter moet zich dan ook trots voelen wanneer hij of zij daar een plasje heeft gedaan. Belonen kan op verschillende manieren, een applaus, een liedje, een grote glimlach, enthousiaste woordjes, maar ook het voorlezen van het lievelingsboek kan helpen. Trek alles uit de kast om je kind zo enthousiast mogelijk te maken, zo verloopt de training sneller en zal je peuter het wc-bezoek leuk beginnen te vinden!

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Wist je dat..

Te vroeg beginnen met zindelijkheidstraining erg slecht kan zijn? Wanneer jij al begint met trainen, terwijl jouw peuter nog geen controle over de sluitspieren heeft, kan dit voor veel ongelukjes zorgen. Dit heeft als resultaat dat je peuter zich gaat schamen en negatieve gevoelens heeft bij het potje. Zo kan het wc-bezoek later zelfs een probleem worden. Let dus goed op je kleine en begin pas als hij of zij zeker een aantal keer interesse in de wc heeft getoond.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.