2 maanden: Aandacht

Het is alweer twee maanden na de bevalling. Je kleine kan steeds meer en neemt vormen en bewegingen beter waar. Simpele speeltjes zijn niet meer interessant, felle kleurtjes, texturen en geluiden trekken nu meer de aandacht. Het slaapritme is steeds beter te herkennen en het zintuiglijk vermogen ontwikkelt zich snel.

Over je baby

Het slaapritme ontwikkelt zich steeds beter. Dit zorgt ervoor dat je baby steeds vaker op dezelfde tijdstippen in slaap valt en wakker is. Door goed bij te houden wanneer je kindje slaapt, heb je een duidelijk inzicht in het slaapritme. Zo kun je vervolgens je dagindeling plannen op basis van het slaapgedrag van je kleine, wel zo handig!

Misschien is het je al opgevallen, maar je baby gaat steeds meer van de wereld om hem of haar heen herkennen. Het gezichtsveld wordt elke week groter en daarnaast trekken geluiden uit de omgeving steeds meer de aandacht. Jouw gezicht van dichtbij bekijken is nog steeds erg interessant, als het aan de kleine ligt wordt jouw gezicht uren lang bekeken. Je baby neemt zo alle bewegingen van je gezicht waar en leert de betekenissen van verschillende grimassen kennen. In deze maand is er ook meer interesse in jouw stem, wanneer je iets vertelt. Lees eens een verhaaltje voor en gebruik verschillende stemmetjes. Je kleine weet niet wat hem overkomt en zal alles nauwlettend in de gaten houden. De veranderingen in jouw stem zijn niet alleen heel interessant, maar ook ontzettend leuk en grappig. Grote kans dat er een lachbui ontstaat!

Het zintuiglijk vermogen begint zich steeds beter en sneller te ontwikkelen. Geef je baby zoveel mogelijk speeltjes met verschillende kleuren, texturen en geluidjes. Ook speelgoed wat oplicht in het donker, zijn een gegarandeerd succes. Deze speeltjes zijn niet alleen heel leuk en interessant, ze dragen ook bij aan een betere ontwikkeling van de zintuigen.

Misschien wacht jouw kleine er nog even mee, maar het kan zijn dat je baby zich deze maand voor het eerst gaat omdraaien tijdens het liggen. Het oefenen is vaak al in volle gang, wat er erg leuk uitziet! Je herkent dit aan het optillen van het hoofdje en de borst wanneer de kleine op zijn of haar buikje ligt. Pas de komende tijd goed op, wanneer je jouw baby op de bank of commode neerlegt, je weet immers nooit wanneer de eerste draai plaatsvindt!

De eerste 12 weken wordt aangeraden om je kindje vitamine K druppels te geven wanneer je borstvoeding geeft. Het voedingscentrum raadt 150 microgram vitamine k-druppels per dag aan. Ook vitamine D is een waardevolle aanvulling aangezien je kindje zelf niet veel in aanraking komt met vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.

Tip

Een simpel, maar leuk spelletje voor je kleine. Maak oogcontact terwijl je een verhaaltje vertelt met diverse grimassen en stemmetjes. De verschillende gezichtsuitdrukkingen zijn zo interessant dat je baby jou geen moment uit het oog verliest. Daarnaast kan elk grimas en stemmetje een verschillende reactie uitlokken, leuk om mee te spelen!

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.