2 jaar: Peuter

Vanaf dit moment is jouw kleine een echte peuter. Hij of zij voelt zich erg groot en sterk en wil het liefst alles zelf doen. Eten, drinken, maar ook spelen denkt je kleine prima zelf te kunnen doen. De motoriek is verder ontwikkeld en wordt zo met de dag beter. Ook het praten wordt steeds duidelijker en beter verstaanbaar. Je peuter kletst er op los en geeft graag antwoord als jij vragen stelt.

Over je peuter

Je peuter ontdekt steeds meer over zijn of haar leven. Voorheen was er nog geen besef dat bepaalde handelingen of acties tot emoties konden lijden, maar dit is nu wel het geval. Je kindje weet nu dat mensen boos of verdrietig door hem of haar kunnen worden, maar ook dat mensen bij bepaalde handelingen gaan lachen en enthousiast worden. Hierdoor kan je peuter gaan spelen met emoties, door iedereen een beetje te gaan testen. Dit kan goed uitpakken, waardoor je kindje beseft dat mensen hem of haar leuk vinden, maar het kan ook voor irritaties zorgen. Geef dus goed aan wat hij of zij wel en niet mag doen, je peuter is groot genoeg om te begrijpen dat regels er nou eenmaal bij horen.

Het kan zijn dat je kindje nu soms wat egoïstisch overkomt. Voorheen wilde hij of zij het liefst elke minuut van de dag met jou samen spelen, maar nu lijkt hier totaal geen interesse meer voor te zijn. Je peuter doet nu het liefst alles zelf en wil zo onafhankelijk mogelijk zijn. Hulp bij het eten en drinken denkt je kleine niet meer nodig te hebben en ook bij het spelen mag niemand helpen. Dit gedrag kan erg vervelend zijn, maar toch is het belangrijk je kindje zoveel mogelijk te laten, om frustraties en woede aanvallen te voorkomen. Hij of zij geeft vanzelf aan wanneer er weer aandacht nodig is.

De motoriek van je peuter wordt steeds beter. Je hebt de grove motoriek, deze zorgt ervoor dat er gegooid, gelopen en zelfs gerend kan worden. Maar ook de fijne motoriek ontwikkelt zich steeds sneller. Zo kunnen nu ook kleine blokjes vastgepakt worden en kan je peuter tijdens het lopen dingen vasthouden. Wanneer hij of zij iets laat vallen kan dit erg frustrerend zijn, met drift- of huilbuien tot gevolg. Pak niet meteen het speeltje of voorwerp op, maar troost je kleine eerst. Als het huilen gestopt is zet je je peuter weer terug op de plek en laat je hem of haar zelf het speeltje pakken. Als jij direct het speeltje oppakt, kun je namelijk onbedoeld een erg leuk spelletje creëren, waardoor je kleine het alleen maar leuk gaat vinden om dingen te laten vallen.

Grote kans dat in dit jaar de verlatingsangst, als deze aanwezig was, afneemt. Dit komt doordat je peuter nu het besef heeft dat jij na het gedagzeggen 's avonds, de volgende ochtend gewoon weer in huis bent. Ook weet hij of zij nu dat jij bij het verlaten van de kamer, nog wel gewoon in de buurt bent. Dit maakt de angst om alleen te zijn een stuk minder!

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Weet jij al of je peuter links- of rechtshandig is? Let goed op bij het spelen van spelletjes of het dragen van blokken. Als je ziet dat een hand duidelijk meer gebruikt wordt, weet je direct het antwoord!

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.