1,5 jaar: Karakter

Je dreumes weet steeds beter wat hij of zij leuk vindt en vooral ook wat niet. Er kunnen zich in deze periode bepaalde angsten ontwikkelen, maar met jouw geruststellende woorden kan dit snel worden verholpen. De band tussen jullie is steeds sterker en dit wil je kleine graag tonen door knuffels en kusjes te geven. Het huis is inmiddels een waar speelpaleis, waar je kleine geen genoeg van krijgt. Het bewegen gaat steeds makkelijker, waardoor er extra goed opgelet moet worden bij het achterlaten van mogelijk gevaarlijke voorwerpen.

Over je dreumes

Je kindje kan in deze periode van zijn of haar leven nieuwe angsten ontwikkelen. De angst voor vreemde mensen was er misschien al, maar je kleine kan nu ook bang worden van donkere ruimtes, dieren en bepaalde voorwerpen. Ook verlatingsangst is een vaak voorkomend probleem, zeker wanneer jij als ouder een dagje weggaat en de oppas het overneemt. Zorg altijd dat je de angst van je kleine respecteert en hier troostend mee omgaat. Gebruik liefkozende woordjes, zing een liedje of geef je kleine een dikke knuffel. Zolang jij laat merken dat er niets aan de hand is, krijgt je kindje vanzelf ook dit besef.

Je dreumes krijgt nu een sterke voorkeur voor bepaalde objecten en zal dit goed aan je duidelijk maken. Hij of zij brengt het lievelingsboekje maar al te graag naar je toe, net als de favoriete knuffel en speelgoed. Vooral knuffels kunnen voor jouw kleine heel belangrijk zijn, er ontstaat een hechte band met het knuffelbeest, waardoor deze overal mee naartoe genomen moet worden. Het verlies van deze knuffel kan zorgen voor een groot drama. Het is daarom handig om, als dit kan, een tweede te kopen en deze zo nu en dan om te wisselen met 'de echte'. Zo zit de vertrouwde geur van je kleine aan de knuffel en zal hij of zij niks merken wanneer je deze in geval van nood definitief moet gebruiken.

De band tussen jullie wordt steeds sterker en dat wil je kleine graag aan je laten zien. Knuffels, kusjes, lieve lachjes, hij of zij vindt het hartstikke leuk om liefde te tonen en ook om te ontvangen! Soms heeft je dreumes behoefte aan een flinke knuffelbui, maar een andere keer is een kusje genoeg en wil hij of zij zo snel mogelijk weer verder met spelen. Dring zelf niet aan wanneer je kleine druk is met spelen, hij of zij komt vanzelf naar je toe voor de nodige dosis aandacht.

Een ontdekkingstocht door het huis is het leukste wat er is, pas dus goed op dat je nergens gevaarlijke voorwerpen achterlaat. Je kindje kan nu op erg veel plekken komen en is naar alles even nieuwsgierig. Gevaar wordt nog niet gezien, waardoor alles opgepakt en aangeraakt wordt. Zelfs de kleinste kruimels zijn interessant! Veel alledaagse spullen kunnen erg gevaarlijk zijn wanneer ze door je dreumes gepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan parfum, aftershave en schoonmaakmiddel. In de badkamer moet je ook opletten voor onder andere scheermesjes en badschuim. Als je een tuin hebt moet je goed uitkijken dat je kleine niks in zijn of haar mondje stopt. Bepaalde planten kunnen giftige stoffen afgeven, maar ook insecten in de aarde kunnen gevaarlijk zijn.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Is jouw kleine bang in het donker? Gebruik dan een nachtlampje in een leuk figuurtje. Zorg wel altijd dat deze buiten het bereik van jouw kindje staat, om ongelukken te voorkomen.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.