11 Maanden: Stapjes

Je baby ontdekt steeds meer nieuwe dingen om te doen en probeert dit alles even enthousiast uit. Rechtop staan is nu erg interessant en wordt dan ook vaak geoefend. Door zich vast te houden aan meubels of tafelrandjes, oefende jouw baby al met de eerste stapjes, maar vanaf nu kan er zonder hulp gelopen worden. Ook het eten van nieuwe hapjes en het spelen van spelletjes is een heel avontuur.

Over je baby

Al weken, zo niet maanden, is jouw baby aan het oefenen met staan. In het begin viel je kleine nog vaak om, maar nu kan er al stevig rechtop gestaan worden. Ieder kind begint op een andere leeftijd met lopen, maar er is een grote kans dat je kleine nu zonder hulp van meubels of rekjes kan lopen! Misschien is je baby een echte durfval en probeert hij of zij om zelf te lopen, maar je kindje kan ook net even dat steuntje in de rug nodig hebben. Als dit laatste het geval is, kun je het beste de eerste 'losse' stapjes oefenen door je baby aan beide handjes vast te houden en zo voorzichtig met het gezicht naar je kleine toe te gaan lopen. Na een aantal keer oefenen wil je baby dit vanzelf op eigen kracht gaan doen, waardoor de eerste echte stapjes een feit zijn!

Het leven van je baby staat nu in het teken van spelletjes, spelletjes en nog meer spelletjes. Je kleine kan er geen genoeg van krijgen! Elke puzzel, bal en knuffel moet aangeraakt worden en jij moet natuurlijk elke keer even vrolijk meedoen. Het enthousiasme bij je baby is erg groot, omdat hij of zij steeds beter doorheeft waar bepaalde voorwerpen voor dienen en wat je er allemaal mee kunt doen. Speelgoed is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam! Door het voorlezen van boekjes en het aanwijzen van bepaalde voorwerpen in de tekeningetjes, leert jouw baby welk woord bij welk voorwerpt past. Ook spelen met de blokkendoos, waarbij de juiste vormpjes in de juiste opening geduwd moeten worden, stimuleert de hersenen om zich verder te ontwikkelen. Speelgoed kan ook bijdragen aan lichamelijke ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan een duwauto of ander speelgoed wat door jouw baby bewogen moet worden.

Wil je liever zelf spelletjes met je kleine spelen? Ook dit kan ontzettend leerzaam zijn! Baby's leren door imitatie, dus het is juist heel goed om ook zelf met je kleine te spelen. Het kiekeboe spelletje blijft zelfs na honderden keren leuk en misschien merk je nu wel dat jouw kleine ook de handjes voor de oogjes doet. Dit komt, omdat jouw baby alles om hem of haar heen goed bestudeert, net zolang totdat het zelf nagedaan kan worden. Lees je vaak voor? Dan is er een grote kans dat jouw kleine binnenkort zelf een boekje pakt en hele verhalen brabbelt. Zo lijkt het alsof je baby zelf aan het voorlezen is! Wanneer je dit ziet, is het leuk om in het verhaal van je baby mee te gaan, ook al versta je er niks van. Dit geeft jouw kindje een gevoel van trots wat het praten en 'lezen' alleen maar stimuleert.

De smaakontwikkeling van je baby is in volle gang, waardoor nieuwe hapjes vaak uitgeprobeerd mogen worden. Niet alles zal met evenveel enthousiasme ontvangen worden, maar door het geven van gevarieerd eten met vaak een nieuw smaakje, help je mee aan de smaakontwikkeling. Uiteindelijk wordt je kindje zo ook in de toekomst, minder kieskeurig wat eten betreft.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Vindt je baby iets duidelijk niet lekker? Probeer het dan een aantal weken later nog een keer te geven. Grote kans dat het bordje nu wel leegkomt!

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.