10 Maanden: Staan

Je baby kruipt er op los, maar ontdekt nu snel een andere manier van bewegen. Door zich op te trekken aan de tafel, bank of box kan je baby rechtop gaan staan. Dit is het begin van het lopen, waardoor de eerste stapjes steeds dichterbij komen. Het besef van woordjes en voorwerpen is steeds meer aanwezig, zo zal je baby rondkijken wanneer jij vraagt waar het speelgoed is.

Over je baby

Vanaf nu beschikt je baby over objectpermanentie, dit wel zeggen dat je baby het besef heeft dat bepaalde objecten niet zomaar kunnen verdwijnen. Voorheen dacht je kleine dat het speelgoed was verdwenen, wanneer jij er een kleedje op legde. Nu zal je baby hierop reageren door het kleedje weg te trekken of wanneer jij iets verstopt er al kruipend naar op zoek te gaan.

Je baby kan zijn of haar eerste woordje al gezegd hebben, maar dit hoeft nog niet. Indien er al een 'mama' of 'papa' gehoord is heb je misschien het idee dat je baby echt besef heeft van wat hij of zij zegt. Dit is nog niet het geval, je baby vindt het leuk om te praten, maar doet dit compleet willekeurig. Als jij voor de box staat kan er dus net zo goed 'papa' gezegd worden. Maar daarentegen begrijpt je baby wel wat jij bedoelt als je 'bal' of 'blok' zegt. Je baby zal dan als reactie naar de bal wijzen. Hij of zij weet bij voorwerpen dus wel wat het is, maar kan zelf het onderscheid met woordjes nog niet maken.

De afgelopen maanden heeft je baby aandachtig geluisterd naar alles wat er in zijn of haar omgeving gezegd wordt. Hier zie je nu het resultaat van terug, want je baby begint jouw verschillende tonen en klanken te begrijpen. Als jij vraagt: 'waar is de beer?' begint je baby direct om zich heen te kijken, hij of zij begrijpt dan dat jij ergens om vraagt. Hetzelfde geldt voor een zin als: 'Wat doe je nou?!', hierbij kijkt je baby jou hoogstwaarschijnlijk met een onschuldige of verbaasde blik aan.

Heb je de laatste tijd meer moeite om je baby eten te geven? Geen zorgen, dit gaat vanzelf over. Je baby wil soms even goed zijn of haar wil doordrukken en zal dan ook standvastig blijven. Heeft de kleine geen zin in eten, dan wordt er niet gegeten. Dit kan heel frustrerend zijn, maar onthoud dat dit erbij hoort. Elke baby heeft een periode waarin hij of zij lekker dwars bezig is. Een dag zonder eten is geen ramp, zolang je baby maar voldoende drinken binnenkrijgt. Meestal begint je kleine na een dag of twee weer vanzelf met eten. Maak je je zorgen of wil je baby al dagenlang niks eten? Raadpleeg dan het consultatiebureau, zij kunnen dan controleren of je baby een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen of mineralen.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Om het eten leuker of interessanter te maken voor je baby kun je hem of haar met de blote handjes laten eten. Vaak levert dit een flinke knoeiboel op, maar ook hilarische beelden. Zorg dus dat de camera draait! Door je kindje te laten eten met de handjes geef je de kans om goed te bestuderen wat hij of zij nou eet. Dit is bijzonder interessant en zorgt ervoor dat je kleine toch stiekem wat hapjes neemt, ook als hij of zij een dwarse bui heeft.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.