1 jaar: Dreumes

Het is ontzettend snel gegaan, van een piepklein mensje naar een eigenwijze baby die al de eerste stapjes kan zetten. Van gebrabbel naar de eerste woordjes en van borstvoeding naar vaste hapjes. Het eerste levensjaar van jouw kleine stond en staat nog steeds vol met bijzondere ontwikkelingen!

Over je dreumes

Denk nog eens terug aan de bevalling, pak wat foto's of videobeelden erbij en bekijk goed hoe je kindje zich heeft ontwikkeld. Het is onvoorstelbaar hoe snel je kleine is gegroeid en hoe snel bepaalde mijlpalen bereikt zijn. Zo zijn de eerste hapjes vaste voeding gegeven, het eerste woordje is gezegd en misschien loopt jouw kleine al zelfstandig rond!

Je kleine kan nu eigenlijk volledig met de pot mee eten. Of hij of zij dat ook echt wil is een ander verhaal, dit heeft niet zozeer met de smaak te maken, maar meer met het eigen willetje dat is ontwikkeld. Het is ontzettend leuk om dwars te doen en het avondeten is hier natuurlijk het geschikte moment voor. Door de minder sterke groei kan het overigens zijn dat jouw kindje geen of minder honger heeft. Maak de porties dan iets kleiner of geef op een later tijdstip nog een hapje.

Het geheugen van je kindje wordt steeds beter, zo weet hij of zij de vaste plek waar het speelgoed ligt al goed te vinden. Maar ook wanneer jij een speeltje in het zicht van je baby verstopt, weet de kleine het later zelf weer terug te vinden. Het geheugen speelt ook een grote rol bij het ontmoeten van nieuwe mensen, dit kan namelijk nog steeds eng zijn. Doordat je baby goed kan onthouden welke mensen hij of zij kent, is de schrik bij vreemde mensen soms des te hoger. Denk eraan dat dit erbij hoort, je baby moet langzaam een band opbouwen met nieuwe mensen en in het begin kan dit voor flink wat huilbuien zorgen. Houd je baby vast of zing een liedje. Wanneer je merkt dat hij of zij bang is, dit werkt rustgevend en laat het huilen sneller stoppen.

Bewegen is op dit moment het leukste wat er is. Van woonkamer, naar keuken en weer terug. Jouw kleine kan zich oneindig lang vermaken! Onderweg komt je dreumes allerlei interessante dingen tegen en hier kan minuten lang naar gekeken worden. Dit is ook het moment waarbij je kleine zijn of haar enthousiasme gaat uiten door flink wat geluid te maken. Lachen, schreeuwen en brabbelen, het kan allemaal. Misschien praat jouw kindje al een beetje, in dat geval kan er bijvoorbeeld 'kijk!', gezegd worden. Maar zelfs dan blijft het leuk om bij enthousiasme flink te schreeuwen. Dit geldt ook voor minder leuke dingen, je kleine krijgt een steeds sterkere eigen willetje en wanneer de dingen anders gaan dan verwacht is huilen of schreeuwen dé manier om de aandacht te trekken.

Je dreumes kan behoorlijk eigenwijs worden en vindt het daarnaast erg leuk om jou en anderen wat te plagen. Dit is in het begin misschien nog leuk en schattig, maar wanneer jij teveel aan het gedrag van je kleine toegeeft, bestaat de kans dat hij of zij iets té eigenwijs gaan worden. Het schreeuwen bij enthousiasme kan hier een voorbeeld van zijn. Dit is in het begin leuk, maar wanneer jouw kleine merkt dat hij of zij aandacht krijgt bij dit gedrag, neemt het schreeuwen alleen maar toe. Spreek dus goed voor jezelf af, welk gedrag je beloont en welk gedrag je liever niet ziet. Door hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zorg je ervoor dat je dreumes jouw regels begrijpt en accepteert.

Merk je dat jouw kleine minder praat wanneer hij of zij aan het spelen is? Maak je geen zorgen, dit komt doordat het bewegen voor jouw kleine nu iets interessanter is dan praten. Toch blijft de spraakontwikkeling doorgaan en vangt jouw kleine alles op wat je zegt.

Vitamine D is een waardevolle aanvulling in de voeding van je kindje. Daardoor kan calcium en fosfaat beter opgenomen worden. Omdat je kindje goed beschermd is tegen de zon en nog niet veel voeding binnenkrijgt met vitamine D, wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag als aanvulling op de voeding te geven.

Tip

Stimuleer het praten, door te blijven 'kletsen' met je dreumes. Hij of zij vindt het nog steeds geweldig om jou te herhalen en zal op deze manier blijven oefenen met praten.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.