Weerstand

Introductie

Een goede weerstand is belangrijk. Hoe beter je weerstand, hoe minder vatbaar je bent voor ziektes. Ons lichaam heeft een krachtig afweersysteem tegen indringers van buitenaf (virussen, schimmels, bacterieën). De huid is ondoordringbaar voor veel onwelkome gasten. Ook de zuurgraad van de huid wordt niet gewaardeerd. Daarnaast houden slijmvliezen en trilhaartjes in de luchtwegen ook het nodige tegen: ze vangen stof en bacterieën op en werken ze uit ons lichaam.

Kenmerken

Als de barrières zoals je huid, slijmvliezen en trilhaartjes in de luchtwegen niet afdoende zijn, ben je vatbaar voor ziektes. Je weerstand is dat laag. Dat merk je doordat je koorts krijgt, niest, hoest, diarree krijgt of moet spugen. Op die manieren probeert het lichaam om de indringers te verdrijven.

Zelfzorg

Als je lichaam wel wat extra steun kan gebruiken, kun je je voeding aanvullen met vitaminepreparaten. Vooral van vitamine C is bekend dat het de opname van ijzer uit je voeding bevordert en je afweersysteem ondersteunt. Ook visoliepreparaten met Omega-3 vetzuren hebben een gunstig effect, net als producten met echinacea. Als je toch een verkoudheid of griep oploopt, kun je de klachten verlichten met zelfzorgmiddelen. Zo zijn er neusdruppels, hoestdranken en pijnstillers. Ook speciaal voor kinderen zijn er middelen verkrijgbaar.

Voorzorgsmaatregelen

Een goede weerstand en een goede lichamelijke conditie vormen de beste afweer. Daar kun je voor zorgen door goed en gevarieerd te eten, goede nachtrust en voldoende beweging. Liefst in de frisse buitenlucht. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon (twee ons groente, twee stuks fruit) krijg je eigenlijk alle vitamines binnen die je lichaam nodig heeft. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand.

Wanneer medische hulp zoeken?

Over het algemeen heeft het lichaam een paar dagen tot een week de tijd nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Als de klachten langer aanhouden of verergeren, neem dan contact op met de huisarts.