Veelgestelde vragen

Wat is vitamine K?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor een aantal andere functies zoals de botsstofwisseling. Heb je een tekort aan vitamine K dan kan een wondje, inwendig of uitwendig, een ernstige bloeding worden. Voor een deel haal je vitamine K uit groene groente zoals broccoli en spinazie. Het overige deel wordt in de darm geproduceerd door darmbacteriën.

Pasgeboren kinderen eten nog geen groente en hebben via de placenta niet voldoende vitamine K meegekregen om ze te beschermen, dus moeten zij er op een andere manier aan komen. Direct na de geboorte krijgen baby’s daarom een dosis vitamine K waar ze het even mee uit kunnen houden. Daarna is het belangrijk dat baby’s het via de flesvoeding of als supplement naast de borstvoeding binnen krijgen.

Baby’s van acht dagen tot drie maanden moeten dagelijks 150 microgram vitamine K binnen krijgen. Aan flesvoeding is al vitamine K toegevoegd, maar voor baby’s die borstvoeding krijgen is het belangrijk een voedingssupplement te gebruiken.