Veelgestelde vragen

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Ibuprofen wordt vooral aangeraden bij onder andere (spannings)hoofdpijn, spierpijn en spier- en gewrichtsontstekingen (zoals artritis en artrose) en menstruatiepijn. Ibuprofen is een zogenaamde NSAID, een niet-steroïdale ontstekingremmer.

Mogelijke bijwerkingen

Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken, met name maagzweren of maagbloedingen. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.

Raadpleeg een arts bij regelmatig gebruik of als je lijdt aan ernstig hartfalen, last hebt van hartklachten of als je een beroerte hebt gehad. Raadpleeg de bijsluiters bij gelijktijdig gebruik met andere (recept)geneesmiddelen, zoals een bloedverdunner. Bij twijfel, raadpleeg arts of apotheker.

In het algemeen geldt dat een pijnstiller niet langer gebruikt mag worden dan 14 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.