Veelgestelde vragen

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. Foliumzuur is een van de vitamines waar je niet altijd genoeg van binnenkrijgt, dit geldt met name voor zwangere vrouwen. Je hebt foliumzuur nodig voor de groei en de goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Maar foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind omdat het de kans verkleint dat de baby geboren wordt met het neurale-buisdefect (NBD), of een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.

In welke voeding zit foliumzuur?

Foliumzuur zit in volkoren producten zoals brood en pasta, in vlees, zuivel en in groente, en dan vooral in groene groente. Wanneer je variatie in je voeding aanbrengt, krijg je mogelijk voldoende foliumzuur binnen, behalve wanneer je zwanger bent of wilt worden. In dat geval  is het niet mogelijk de gewenste hoeveelheid foliumzuur erbij te eten. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om dagelijks minstens 50 bruine bonen of ongeveer een halve kilo spruitjes. Daarom is het advies voor zwangere vrouwen of voor vrouwen met een kinderwens om foliumzuurtabletten, of multivitamines met extra foliumzuur (speciaal voor zwangeren) te slikken.

Tekort foliumzuur

Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken. Ziekteverschijnselen zoals bloedarmoede treden op na ongeveer 20 weken foliumzuurarme voeding.

Extra foliumzuur

Voor wie zwanger wil worden, is het belangrijk dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet ongeveer vier weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je stopt met de anticonceptiepil.

Na de tiende week van je zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Het is dan acht weken na de bevruchting, maar artsen en verloskundigen spreken van 10 weken. Zij tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Na die tiende week van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gewoon volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Het kan geen kwaad als je de foliumzuurtabletten blijft slikken. Als bovengrens voor een aanvaardbare, veilige inneming van foliumzuurtabletten geldt:
•    200 microgram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar,
•    1000 microgram per dag voor volwassenen.

Ook als je pas laat weet dat je zwanger bent, is het nog steeds belangrijk om zo snel mogelijk dagelijks extra foliumzuur te gebruiken.