Veelgestelde vragen

Wat is diclofenac?

Diclofenac werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Diclofenac wordt gebruikt als pijnstiller bij verschillende reumatische aandoeningen, bij koliekpijn, migraine, hoofdpijn, menstruatiepijn, koorts en andere soorten pijn. Het werkt ook als koortsverlagend middel bij griep en verkoudheid. Diclofenac is een zogenaamde NSAID, een niet-steroïdale ontstekingremmer.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van diclofenac zijn maagirritatie en darmstoornissen. Als je eerder last hebt gehad van een maag– of darmzweer, dan heb je meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Overleg in dat geval met een arts of je diclofenac kunt gebruiken. Ook voor mensen met ernstig hartfalen, bekende hartklachten of mensen die een beroerte hebben gehad, is het verstandig om voor gebruik met een arts te overleggen. Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor diclofenac dan jongere volwassenen. Aangeraden wordt om een zo laag mogelijke dosering te gebruiken en een ongewenste werking onmiddellijk te melden aan een arts of apotheker.

Raadpleeg de bijsluiters bij gelijktijdig gebruik met andere (recept)geneesmiddelen zoals een bloedverdunner. Bij twijfel, raadpleeg arts of apotheker.

Gebruik een pijnstiller met diclofenac niet langer dan 5 dagen bij pijn en niet langer dan drie dagen bij koorts. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.