Veelgestelde vragen

Wat is acetylsalicylzuur?

Acetylsalicylzuur wordt in de volksmond aspirine genoemd. Het werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Het neemt tijdelijk een gevoel van algehele zwakte weg, waardoor acetylsalicylzuur populair is bij griep en verkoudheid. Verder heeft acetylsalicylzuur een bloedverdunnende eigenschap.

Acetylsalicylzuur mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 18 jaar die griep of waterpokken hebben. Kinderen hebben dan meer kans op een ernstige bijwerking op de hersenen: het syndroom van Reye. Omdat het soms lastig is om te bepalen of er sprake is van griep of waterpokken, is het verstandig acetylsalicylzuur nooit te gebruiken bij koorts bij kinderen (behalve op voorschrift van een arts). Paracetamol is voor hen een betere keuze.

Ontstekingsremmer en bloedverdunner

Acetylsalicylzuurhoudende geneesmiddelen worden door huisartsen in hoge doses vaak voorgeschreven als ontstekingsremmer. Vanwege de bloedverdunnende eigenschap, wordt acetylsalicylzuur ook wel in lagere doseringen voorgeschreven aan mensen met hartproblemen. Het kan het ontstaan van bloedstolsels tegengaan waardoor het de kans op zowel een hartaanval als een beroerte verlaagt. In lagere dosering is het geneesmiddel vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Raadpleeg in bovenstaande gevallen en bij gelijktijdig gebruik met andere (recept)geneesmiddelen de bijsluiters. Vraag bij twijfel arts of apotheker om advies.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen zijn een geïrriteerde maag met zuurbranden, maagpijn en misselijkheid. Deze bijwerkingen kunnnen soms voorkomen worden door acetylsalicylzuur met wat voedsel en een glas water of melk in te nemen. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Overleg in dat geval met een arts of je acetylsalicylzuur kunt gebruiken. De belangrijkste andere bijwerkingen zijn vermindering van bloedstolling, hoofdpijn en overgevoeligheid.

 

In het algemeen geldt dat een pijnstiller niet langer gebruikt mag worden dan 14 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.