Vastzittende hoest

Bij een vastzittende hoest is er slijm in de luchtwegen aanwezig en heb je ook een hoestprikkel, maar het slijm is te taai of zit te vast om het los te kunnen hoesten of op te hoesten. Een vastzittende hoest kan soms lijken op een kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd), maar is iets wezenlijk anders: bij een kriebelhoest heb je ook de neiging om te hoesten, maar er is verder geen slijm aanwezig.

Symptomen vastzittende hoest

Hoesten is normaal gesproken productief. Je hoest om slijm te verwijderen. Vastzittend slijm kan echter moeilijk zijn om los te krijgen. De slijm is taai en zit diep. De prikkels blijven in de keel aanwezig, waardoor je blijft hoesten. Dit kan leiden tot lange harde hoestbuien.

Oorzaken vastzittende hoest

Er wordt onderscheid gemaakt tussen infectieuze en niet-infectieuze oorzaken van een vastzittende hoest. Vaak wordt een vastzittende hoest veroorzaakt door een (virus)infectie van de luchtwegen. Andere infectieuze oorzaken kunnen zijn:

Niet-infectieuze oorzaken kunnen zijn:

  • Roken of het inademen van tabaksrook
  • Chemische dampen
  • Stoffige ruimtes
  • De keel veelvuldig schrapen
  • Airconditioning

Vastzittende hoest voorkomen

Niet-infectieuze oorzaken van vastzittende hoest zijn te voorkomen door slecht geventileerde ruimtes te mijden. Door gezond te leven (niet roken, gezond eten) verklein je de kans op infecties. Hoesten is niet helemaal te voorkomen, maar door goed op jezelf te letten verklein je de kans er op.

Tips bij vastzittende hoest?

Inhaleermiddelen met zogenaamde etherische oliën zoals eucalyptus, tijm en menthol, maken het wat gemakkelijker om te ademen. Omdat je het middel oplost in heet water en daarna inhaleert, bereiken de stoffen ook de dieper gelegen delen van de luchtwegen. Samen met de stoom zorgt dat voor een verdunning van het slijm en een verkoeling van de geïrriteerde slijmvliezen. Krachtiger werkende middelen tegen vastzittende hoest bevatten meestal acetylcysteïne of broomhexine.

Naar de dokter met vastzittende hoest?

Hoesten gaat meestal over binnen twee weken, dus je hoeft niet meteen naar de huisarts. Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je na twee weken nog steeds hoest, als het slijm dat je ophoest rood of groenig van kleur is of als je er koorts bij hebt. Bij ernstige benauwdheid, pijn of vreemde geluiden bij het ademhalen moet je altijd een huisarts inschakelen.

Loading...Loading...