Vastzittende hoest

Bij een vastzittende hoest is er slijm in de luchtwegen aanwezig en heb je ook een hoestprikkel, maar het slijm is te taai of zit te vast om het los te kunnen hoesten of op te hoesten. Een vastzittende hoest kan soms lijken op een kriebelhoest, maar is iets wezenlijk anders: bij een kriebelhoest heb je ook de neiging om te hoesten, maar er is verder geen slijm aanwezig. Vaak wordt een vastzittende hoest veroorzaakt door een (virus)infectie.

Wat kun je zelf doen tegen vastzittende hoest?

Inhaleermiddelen met zogenaamde etherische oliën zoals eucalyptus, tijm en menthol, maken het wat gemakkelijker om te ademen. Omdat je het middel oplost in heet water en daarna inhaleert, bereiken de stoffen ook de dieper gelegen delen van de luchtwegen. Samen met de stoom zorgt dat voor een verdunning van het slijm en een verkoeling van de geïrriteerde slijmvliezen. Krachtiger werkende middelen tegen vastzittende hoest bevatten meestal acetylcysteïne of broomhexine.

Naar de dokter met vastzittende hoest?

Hoesten gaat meestal over binnen twee weken, dus je hoeft niet meteen naar de huisarts. Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je na twee weken nog steeds hoest, als het slijm dat je ophoest rood of groenig van kleur is of als je er koorts bij hebt. Bij ernstige benauwdheid, pijn of vreemde geluiden bij het ademhalen moet je altijd een huisarts inschakelen.

Loading...Loading...