Spieren en gewrichten (voor soepele)

Introductie

Spieren bevinden zich overal in ons lichaam. Zelfs in de ogen en de huid zitten spieren. Ook ons hart is een grote spier. Elke beweging, van knipoog tot sprong, maken de spieren mogelijk. Alle reden dus om die spieren soepel te houden.

Kenmerken

Sommige mensen zijn van nature heel soepel, anderen hebben juist stugge spieren. Dit is meestal erfelijk bepaald.

Bij het ouder worden maakt het lichaam ook steeds minder ‘smeerolie’ aan voor de gewrichten. Bij veel mensen neemt de soepelheid daardoor af met als gevolg de beruchte ochtendstijfheid; een vervelend gevoel in de gewrichten en stramme spieren.

Zelfzorg

Er zijn diverse producten die de spieren soepel houden, ook op natuurlijke basis. Geleis, gels en sprays die je vóór het sporten kunt gebruiken, hebben vaak een verwarmend effect. Ze bevorderen de huiddoorbloeding. Na het sporten ligt het accent op het verzachten van vastzittende spieren. Veel gebruikte ingrediënten zijn hamamelis, kamfer en menthol of arnica.

Tabletten of capsules zorgen van binnenuit voor soepele gewrichten en spieren. Deze middelen bevatten vaak calcium, visolie en/of vitamine C.

Voorzorgsmaatregelen

Regelmatige rek- en strekoefeningen, yoga of sporten zoals fietsen en (hard)lopen, houden spieren lekker soepel: ze ontspannen en raken beter doorbloed. Je uithoudingsvermogen en weerstand verbeteren bovendien ook meteen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Twijfelt je over de oorzaak is en gaan de klachten niet binnen enkele dagen over? Raadpleeg dan je huisarts.