Roos

Introductie

Sommige mensen hebben het nu eenmaal meer dan anderen: roos, schilfering van de hoofdhuid. Niets om je zorgen over te maken, ware het niet dat roosschilfers als slordig en onhygiënisch worden ervaren. Roos leidt niet tot kaalheid en is ook niet besmettelijk. Zowel mannen als vrouwen hebben last van roos en het komt voor bij alle leeftijden.

Kenmerken

Alle huid en dus ook de hoofdhuid vernieuwt zich voortdurend door de aanmaak van nieuwe huidcellen. Na drie weken is de oude huid volledig vervangen door nieuwe. Dit vernieuwingsproces gaat dag en nacht door en al die tijd verlies je hele kleine schilfertjes van dode huidcellen.Het kan gebeuren dat de de hoofdhuid een tijdje erger schilfert dan gewoonlijk. 

Jeuk is een bekend bijverschijnsel. Het vet dat door de talgklieren wordt afgescheiden, wordt op de hoofdhuid afgebroken tot verschillende vetzuren. Zowel deze vetzuren als de overmatige talgklierafscheiding kunnen de oorzaak zijn van de jeuk op het hoofd. Als de talgklieren juist minder actief zijn, kan roos ook gepaard gaan met droog haar.

Zelfzorg

Bij gewone roos is een antiroos-shampoo een uitstekende oplossing. Er zijn ondermeer shampoos met koolteer of met zinkpyrithion. Koolteer vertraagt niet alleen het afschilferen, maar vermindert ook de jeuk. Zinkpyrithion stopt effectief het schilferproces. Als roos het gevolg is van gistcellen op de hoofdhuid, dan kan een antiroos-shampoo met het gistdodende bestanddeel ketoconazol uitkomst bieden. Als je stopt met het gebruik van antiroos-shampoo, kan roos altijd weer terugkomen. Het is mogelijk dat de klachten van roos op latere leeftijd verminderen al dan niet verdwijnen.

Voorzorgsmaatregelen

De klachten die gepaard gaan met roos kunnen onder bepaalde omstandigheden worden verergerd of verminderd. Zo is het beter om niet te krabben, hoe lastig dit ook is. Niet alleen beschadig je zo de huid, de jeuk komt meestal snel weer terug. Ook is het belangrijk de hoofdhuid schoon te houden. Was je haar regelmatig, met een milde shampoo en spoel de shampooresten goed uit. Zo voorkom je dat de roosschilfers zich opstapelen. Het gebruik van stylingproducten kan de hoofdhuid verder irriteren en stof en vuil vasthouden. Gebruik deze met mate of was ze regelmatig uit.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als na anderhalve maand de roos niet duidelijk is verminderd ondanks gebruik van antiroos-shampoos, kan er sprake zijn van een huidziekte. In dat geval kun je beter de huisarts eens consulteren. Controleer sowieso je hoofdhuid op korstjes en op plekken die extreem schilferen, om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is. Ga ook in dat geval naar de huisarts.