Overgang

Menopauze

Introductie

Bij de meeste vrouwen begint rond de 50-jarige leeftijd de overgang of menopauze. Het woord menopauze komt van de Griekse woorden men en pausis: men betekent maand, en pausis betekent ophouden. De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode en het begin van een nieuwe levensfase voor de vrouw. De duur van de menopauze is voor elke vrouw verschillend.

Kenmerken

Tijdens de overgang worden de menstruaties onregelmatig, blijven soms een tijdje weg en beginnen soms ineens weer na lange tijd. Ook de ernst van de bloedingen kan sterk variëren.

In de overgangsperiode klagen veel vrouwen over ‘opvliegers': het plotseling erg warm hebben, hevig transpireren en rood aanlopen. Meestal gaat zo’n aanval vrij snel weer voorbij, maar na verloop van tijd komt het weer terug. Soms zelfs elk kwartier, zodat het lijkt of de ‘inwendige thermostaat’ ontregeld is: nu eens gloeiend heet en dan weer koud.

Zelfzorg

Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken bij overgangsverschijnselen, zoals de opvliegers en wisselende stemmingen.

Voorzorgsmaatregelen

Hoe deze opvliegers ontstaan is niet precies bekend, maar als nauwkeurig wordt genoteerd wanneer ze zich voordoen, kun je een relatie met stress, alcohol, koffie en veel roken ontdekken. Probeer deze factoren dus zoveel mogelijk te vermijden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Of de overgang werkelijk achter de rug is, valt pas te zeggen wanneer een vrouw een jaar lang niet meer heeft gemenstrueerd. Elke baarmoederlijke bloeding die daarna nog optreedt, vereist nader onderzoek omdat dat kan wijzen op een kwaadaardige aandoening.