Oorsmeer

oorproppen, oren reinigen

Introductie

Oorsmeer wordt geproduceerd door de oren. Dat is gezond, want het beschermt het binnenste oor tegen vocht, uitdroging, stof, vuil en insecten. Oorsmeer houdt de zuurgraad en daarmee de weerstand op peil. Oorsmeer hoort in de buitenste gehoorgang te zitten, waar het wordt gemaakt in 1.000-2.000 oorsmeerklieren. Een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid) uit afgestoten huidschilfers vormen samen het oorsmeer.

Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf. Met de vernieuwing van de huid in de gehoorgang vanaf het trommelvlies, wordt het oorsmeer vanzelf mee naar buiten genomen. Bij wassen en douchen wordt de rest afgevoerd.

Kenmerken

Een teveel aan oorsmeer kan verschillende oorzaken hebben:

  •     Ouder worden (waardoor het oorsmeer te snel indikt)
  •     Eraan zitten. Hierdoor ontstaat juist stimulatie van de aanmaak van oorsmeer
  •     Gehoorapparaten of oordopjes die irritatie kunnen geven

Zelfzorg

Als je regelmatig last hebt van oorsmeer, kun je oorsmeeroplossers gebruiken. Deze verdunnen het oorsmeer en weken het los van de huid in de gehoorgang, waardoor het gemakkelijker afgevoerd kan worden.

Voorzorgsmaatregelen

Gebruik bij een teveel aan oorsmeer geen wattenstaafjes, luciferstokjes, haarspelden of andere voorwerpen. Het risico van schoonmaken is beschadiging van de huid waardoor infecties kunnen ontstaan. Ook kun je het oorsmeer terugduwen, waardoor er juist extra productie van oorsmeer ontstaat en je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je last blijft houden of slechter gaat horen, kun je naar de huisarts gaan die kan beslissen om je oren uit te spuiten.