Ongeboren kind

Buikbaby

Introductie

De beste start voor je baby begint al in jouw buik. Als je gezond en gevarieerd eet, geef je je kindje dus een goede start. Maar er is meer dat je kunt doen. Er gelden speciale voedingsadviezen voor zwangere vrouwen.

Kenmerken

Wanneer je last hebt van (ochtend)misselijkheid kan het lastig zijn om gezond te eten. Je eet misschien wat minder dan normaal, minder gevarieerd of je hebt moeite om je maaltijd binnen te houden.

De voedingsadviezen richten zich op een optimale voeding voor de gezondheid van de aanstaande moeder en het kind. De volgende voedingsadviezen worden gegeven door het Voedingscentrum en de de Gezondheidsraad:

  • Slik 10 microgram vitamine D per dag
  • Slik 400 microgram foliumzuur per dag
  • Slik geen supplementen met vitamine A en eet geen lever(producten)
  • Eet twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer per week vette vis
  • Eet iets meer uit de groep vlees(waren), vis, kip, eieren en vleesvervangers: 125-150 gram per dag in plaats van 100-125 gram per dag
  • Drink geen alcohol

Zelfzorg

Er zijn speciale voedingssupplementen voor zwangere vrouwen die je deze periode kunnen helpen om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar vooral ook niet teveel. Deze bevatten naast 'gewone' voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer ook foliumzuur en/of visolie. En belangrijk: ze bevatten nooit teveel vitamine A.

Foliumzuur helpt bij de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Visolie help bij de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je baby terwijl het nog in de buik zit.

Voorzorgsmaatregelen

Wie zwanger wil worden moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen met het aanvullen van 400 gram foliumzuur. Dat is bijvoorbeeld het moment dat je stopt met de anticonceptiepil. Vitamine B-11 oftewel foliumzuur ondersteunt de opbouw van zenuwcellen en is ter bevordering van een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de baby.  Tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap (dat is 8 weken vanaf de bevruchting) is het belangrijk om door te gaan met het slikken van deze hoeveelheid foliumzuur.

Wanneer je bewust kiest dat een zwangerschap gewenst is (bijvoorbeeld als stopt met de anticonceptiepil) is het ook een goed moment op alcohol te laten staan.

Wanneer medische hulp zoeken?

Medische assistentie is niet nodig.