Neus reinigen

Introductie

Eén van de belangrijke functies van de neus is het zuiveren van de ingeademde lucht. De barrière van slijm en haartjes in je neus houdt onder andere stof en bacteriën tegen. Vuil wordt snel naar de neusholten getransporteerd en van daaruit naar buiten of naar de keel, waar het wordt doorgeslikt. Zo houdt de neus zichzelf schoon.

Kenmerken

Soms zwellen de slijmvliezen op waardoor de neus verstopt raakt. De slijmvliezen produceren dan ook meer en taaier vocht, ‘snot’. Dit gaat door de zwelling vastzitten en de neus zit potdicht. Het zelfreinigingsproces werkt dan niet meer. 

Zelfzorg

Om te voorkomen dat het slijm vast gaat zitten in de bijholtes is het verstandig de neus een handje te helpen. Fysiologische zoutoplossingen in sprays of spoelingen zijn geschikt om de neus te reinigen. Het zout is hierin in een bepaalde verhouding opgelost, waardoor de huid en de slijmvliezen niet geïrriteerd raken. De spray verdunt vrijwel onmiddellijk het ingedikte slijm, waarna snuiten en ademen makkelijker wordt.

Kleintjes kunnen hun neus niet snuiten. Juist voor hen zijn sprays daarom een goed middel om weer vrij te kunnen ademen.

Voorzorgsmaatregelen

Niet roken is belangrijk bij het voorkomen van neusklachten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als na twee weken de slijmvliezen nog steeds opgezet zijn, ga dan naar de huisarts.