Neten

Introductie

Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Hoofdluis gaat vaak gepaard met jeuk. Geadviseerd wordt 14 dagen te kammen met een netenkam om de neten te verwijderen. Daarna is het voldoende om 1 keer per maand te blijven controleren op neten.

Kenmerken

Neten zijn tonvormig en circa 0,8 mm lang. Een luis legt zo’n 8 eitjes per dag. Van neet naar luis duurt ongeveer 3 weken. Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels.

Soms worden neten verward met roos. Het grote verschil is dat roos loslaat en een neet niet. Een neet zit stevig vast aan het haar. Het verschil tussen een dode en levende neet is met het blote oog moeilijk te bepalen. Neten groeien met het haar mee (ongeveer 1 cm per maand), dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af zit, hoe langer geleden deze gelegd is en hoe langer geleden de besmetting heeft plaatsgevonden. Neten die enkele centimeters van de hoofdhuid af liggen, zijn gegarandeerd lege of dode neten en vormen geen kans op (her)besmetting.

Zelfzorg

Kammen is een essentieel onderdeel van een goede behandeling. Het is een goedkope en natuurlijke methode, maar erg arbeidsintensief. Neten laten niet zo maar los, ook niet als ze dood zijn of met de speciale netenkam worden gekamd. Een neet laat alleen los als het lijmbandje waarmee de neet aan het haar vastzit, oplost. Er zijn spoelingen verkrijgbaar die dode neten losmaken uit het haar. Blijf vervolgens eerst dagelijks, later wekelijks en maandelijks, controleren om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Omdat kinderen op de basisschool dicht op elkaar zitten, zijn neten haast niet te voorkomen. Om er tijdig bij te zijn, kan je je kind regelmatig controleren op neten. Ook worden op de meeste basisscholen regelmatig de hoofden van de kinderen hierop gecontroleerd.

Wanneer medische hulp zoeken?

Je hoeft met neten niet naar de dokter. Er zijn veel middelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken. Nauwkeurig werken en volhouden is een goede remedie. Het is een goedkope, effectieve, maar arbeidsintensieve behandeling. Controleer met een netenkam het hele gezin, omdat zij er ook besmet mee kunnen zijn geraakt.